Chris Eckman in Boštjan Narat. Foto: Nina Narat Meden
Chris Eckman in Boštjan Narat. Foto: Nina Narat Meden

Na dogodkih cikla 1na1 nastopijo dvojice glasbenikov, ki so se nemara že velikokrat srečali, a so le redko skupaj nastopili ter se o glasbi in življenju pogovarjali ena na ena – tako ob glasbi kot skozi njo. "Sodelujoči pari prek izbranih skladb obujajo spomine, menjavajo vloge, razkrivajo svoja pričakovanja, predvsem pa v intimnem vzdušju spregovorijo o zakulisju glasbe in glasbenikov, ki so nam blizu," so zapisali v Siti Teatru.

Chris Eckman in Boštjan Narat
1na1 v Siti Teatru
26. januar ob 20. uri

Današnji večer bo povezal Chrisa Eckmana (1960, Seattle) in Boštjana Narata (1976, Maribor). Eckman, ki je dejaven kot glasbenik, skladatelj, producent in vodja založbe Glitter Beat, je v 80. letih minulega stoletja krojil glasbeno sceno svojega rodnega kraja z zasedbo The Walkabouts, ki je bila med prvimi pod okriljem še zmeraj delujoče kultne založbe Sub Pop. Narat je znan kot filozof in vsestranski ustvarjalec, predvsem pa kot kitarist in gonilna sila zasedbe Katalena.


Pred dogodkom smo nekaj besed izmenjali z Boštjanom Naratom.

Kaj vaju kot ustvarjalca in tudi kot osebi druži s Chrisom Eckmanom?
V prvi vrsti glasbeni in pesniški okus. Všeč so nama podobne stvari, navdušujejo naju podobne muzike, rada imava iste avtorice in avtorje. Seveda pa sva oba tudi kantavtorja in mislim, da naju tudi pri tem načinu izražanja druži podoben pogled. Oba sva v osnovi zrasla iz bendov, oba sva še zmeraj bendovski živali, hkrati pa z največjim veseljem oluščiva svoje komade do tistega jedra, ki najbolje pride do izraza prav takrat, ko je avtor s svojo glasbo ter poezijo sam oziroma ko jo sam izvaja. Takrat se preprosto zgodijo stvari, ki se v bendu ne morejo. In na plano pridejo povsem drugi poudarki, drugi občutki. Očitno sva oba po malem tudi glasbena samotarja. Kar pa se osebnega vidika tiče: nič takega, dobro se razumeva. In ko je tako, so stvari preproste.

Koliko priprav sta imela pred nastopom in koliko puščata odprto spontanosti večera?
Priprave so bile kar konkretne, koncert sva vzela resno in mu posvetila precej časa. Tudi zato, ker nama je bilo lepo in ker je bila ideja za naju dobrodošel izziv – nekaj, kar te malo vrže iz tira, na najboljši možen način. Seveda pa puščava veliko prostora za spontanosti. Ideja cikla 1na1 je tudi v tem, da se avtorja ali avtorici pokažeta v manj strogo naštudirani, v bolj sproščeni izvedbi. In prepričan sem, da bo zadeva zabavna, pa čeprav sem si takrat, ko sem bil povabljen k sodelovanju, izmislil vic, ki govori ravno nasprotno. No ne vem, če sem si ga izmislil, nikoli prej ga pač nisem slišal, ampak saj avtorstvo tu nima veze, vici so javna lastnina. A ga povem?

Seveda.
Kaj je bolj dolgočasno kot en tip s kitaro? Dva tipa s kitaro.

Ob tej priložnosti sta posnela skladbo Always nearby, prepesnitev pesmi Od daleč, ki ste jo napisali pred leti. Zakaj sta se odločila posneti prav to pesem?
Ker je lep preplet najinih preteklih glasbenih zgodb. Pesem sem pred desetimi leti napisal za Neco Falk, takrat je bil njen naslov Od daleč in dala je naslov albumu, ki smo ga izdali leta 2014. Bend sta poleg Nece in mene sestavljala še Žiga Golob in Boštjan Gombač. Žiga že dolga leta nastopa skupaj s Chrisom, Boštjan, ki je več kot dvajset let moj soborec in sodelavec v Kataleni, pa je prav tako nekajkrat igral in snemal z njim. Chris je to glasbeno zgodbo spremljal in dobro poznal – nasploh je zelo razgledan po slovenski glasbeni sceni. Kar pa se konkretne pesmi tiče: res sem si želel slišati, kako jo odpoje Chris Eckman. Tudi Neco zanima, bomo videli, kaj bo rekla. No, pa tudi prepesnitev je bila velik izziv.

Lahko mogoče podate še kak namig, kaj bo še mogoče slišati na vajinem večeru?
V prvi vrsti seveda preplet najinih pesmi, ki jih po navadi izvajava sama, tokrat pa jih bova odigrala v dvoje. Vse besede ne bodo najine, zraven bosta tudi Dane Zajc in Frane Milčinski - Ježek v Chrisovi uglasbitvi. Pa dve povsem novi prepesnitvi – že omenjena Always Nearby oziroma Od daleč in posebej za to priložnost prevedena pesem Kuge nas reši, Gospod, ki je nosilna pesem zadnjega albuma Katalene z naslovom Kužne pesmi. Pa tudi nekaj priredb bo našlo svoj prostor. Ste že kdaj slišali Davida Bowieja z glasom Chrisa Eckmana in ob spremljavi pojoče žage?

Obstaja določeno vodilo pri izbiri glasbenikov, ki nastopita skupaj? Imajo ti intimni dogodki kuratorja?
Cikel 1na1 je seveda skrbno kuriran, kar pa je stvar Siti Teatra, zato o tem težko povem kaj več. V konkretnem primeru je bila izbira do določene mere prepuščena meni – v Siti Teatru so me povabili zraven in vprašali, s kom bi rad nastopil. Razmišljal sem približno šest sekund. Kuratorska ekipa je za potrditev moje želje potrebovala še manj časa.