Gre za drugi jesenski koncert v sklopu glasbeno-gledališkega projekta Ars in Drama, naslovili pa so ga Cvetje v jeseni.

Velikan slovenske glasbe Urban Koder. Foto: Stane Sršen
Velikan slovenske glasbe Urban Koder. Foto: Stane Sršen

Izbira za koncert projekta Ars in Drama, ki ponuja večere vrhunskega jazza, šansonov in glasbe, tako ali drugače povezane z gledališčem, je glede na skladateljev opus logična, je poudaril Šekoranja, sicer tudi urednik za jazz Programa Ars Radia Slovenija.

Kodrov opus šansonov je predstavljal velik zalogaj za umetniškega vodjo, maestra in strokovnjaka za gledališko glasbo Žareta Prinčiča, ki je moral za koncert izbrati najbolj prvovrstne tako na ravni besedila kot glasbe, pravi Šekoranja.

Za izvedbo koncerta so izbrali igralce ljubljanske Drame, ki so obenem dejavni tudi na glasbenem področju oziroma odlično pojejo. Ker so si želeli generacijsko različne ustvarjalce, so k sodelovanju povabili tako prvakinjo ljubljanske Drame Silvo Čušin kot mlajše igralce, kot sta Saša Tabaković in Jurij Zrnec. V zasedbi je tudi pevka Nuška Drašček.

Izbrani interpreti šansona in gledališke glasbe bodo tako ob 20.00 izvedli koncert Kodrovih šansonov, nastalih po besedilih pesnikov Janeza Menarta, Ervina Fritza, Milana Jesiha, Frana Milčinskega Ježka, Andreja Rozmana Roze, Jureta Soyferja in Bertolta Brechta. V spremljevalnem ansamblu bodo zaigrali Nejc Škofic (klaviature), Primož Fleischman (saksofoni), Vid Žgajner (pozavna), Jošt Drašler (kontrabas) in Aleš Rendla (bobni).

Sorodna novica Helena Koder: "Nisem mislila, da bom imela kaj s filmom, želela sem biti prevajalka"

Urban Koder (1928‒2019) spada med velikane slovenske glasbe. Kariero je začel kot trobentač, najprej v Plesnem orkestru radia Ljubljana, potem pa kot ustanovitelj in član Ljubljanskega jazz ansambla. Njegovi trobenti se da še vedno vsak večer prisluhniti v avizu oddaje Lahko noč otroci na Prvem programu Radia Slovenija.

Koder, med drugim avtor glasbe za slovenski celovečerni film Cvetje v jeseni, je skladal za film in gledališče ter pisal tako klasično kot jazzovsko glasbo. Izjemno uspešen je bil tudi na področju šansona. Na besedila vodilnih slovenskih pesnikov je napisal celo vrsto nepozabnih šansonov, kot so Song o sreči, Darwin nima prav, Majska, Moj narobe svet in Na sprehod.

Sezono 2022/23 projekta Ars in Drama sestavljajo štirje glasbeni večeri. Sezono je 9. oktobra odprl koncert Orion, ki so ga posvetili preminulemu skladatelju in pianistu Juretu Robežniku, nastopil pa je eden vodilnih slovenskih jazzistov, saksofonist Tadej Tomšič. Tretji in četrti koncert pa bosta Program Ars in SNG Drama Ljubljana na Velikem odru predstavila v začetku leta 2023.

Cvetje v jeseni - poklon Urbanu Kodru