V Buenos Airesu rojeni pianist in dirigent Daniel Barenboim, ki je judovskega rodu ter ima argentinsko, izraelsko, palestinsko in špansko državljanstvo, bo novembra letos dopolnil okroglih 80 let. Foto: Ljubljana festival
V Buenos Airesu rojeni pianist in dirigent Daniel Barenboim, ki je judovskega rodu ter ima argentinsko, izraelsko, palestinsko in špansko državljanstvo, bo novembra letos dopolnil okroglih 80 let. Foto: Ljubljana festival

Barenboim je že na začetku leta zaradi zdravstvenih razlogov odpovedal številne koncerte.

"Zadovoljen in globoko izpopolnjen"
Kot je maestro na družbenih omrežjih sporočil v torek, bo v prihodnjih mesecih opustil "nekatere svoje izvajalske dejavnosti, predvsem dirigentske angažmaje". "Moje zdravje se je v zadnjih mesecih poslabšalo in diagnosticirali so mi hudo nevrološko bolezen. Zdaj se moram čim bolj osredotočiti na svoje fizično počutje," je objavil na Twitterju in dodal, da je to objavil z "mešanico ponosa in žalosti". Na isti dan je prejel tudi nagrado gramophone za življenjsko delo.

"Glasba je vedno bila in ostaja ključen in trajen del mojega življenja. Vse življenje sem živel skozi glasbo, to bom počel, dokler mi bo zdravje dopuščalo. Ko se ozrem naprej in nazaj, sem ne samo zadovoljen, ampak tudi globoko izpopolnjen."

Kariera v Argentini rojenega Barenboima se je začela z mednarodnimi pianističnimi nastopi, ko je bil star deset let, pozneje je postal še eden vodilnih svetovnih dirigentov. Dodatni sloves si je ustvaril še kot soustanovitelj fundacije in orkestra Zahodno-vzhodni divan za spodbujanje sodelovanja med mladimi glasbeniki iz Izraela in arabskih držav. Z orkestrom je letos nastopil tudi na 70. Ljubljana Festivalu.

V Berlinu je Barenboim ustanovil tudi Akademijo Barenboim-Said, ki usposablja nadarjene glasbenike predvsem z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike za poklicno kariero. Od leta 1992 je generalni glasbeni direktor Berlinske državne opere.

Na torkovi podelitvi nagrad gramophone v Londonu so se Barenboimu poklonili številni stanovski kolegi. Simon Rattle ga je opisal kot "poosebitev življenjskih dosežkov ... Ne morem našteti nobenega klasičnega glasbenika, ki skozi leta od Daniela ne bi črpal navdiha, vpliva ali naukov – vpliv je imel tako kot glasbenik kot tudi filozof, če omenimo njegovo izjemno delo z Zahodno-vzhodnim divanom. Seveda je eden največjih glasbenikov našega časa, in to tako med pianisti kot dirigenti."