Daniel Barenboim (1942). Foto: Reuters
Daniel Barenboim (1942). Foto: Reuters

Tudi tokrat smo na prvi dan novega leta spremljali enega od najbolj priljubljenih koncertov na svetu – tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov. Po tradiciji dunajskih novoletnih koncertov je bil največji del sporeda posvečen plesni in do ušes prijazni glasbi skladateljev dinastije Strauss, na sporedu pa je bila tudi druga plesna glasba Hellmesbergerja in Ziehrerja.

Čeprav je v teh časih veliko stvari negotovih, je njihov vsakoletni nastop nedvomna stalnica. Prenos koncerta predvajajo v številnih državah po svetu, vsakokrat ga lahko spremljate tudi na Televiziji Slovenija 1.

Koncert je v zlati dvorani dunajskega Musikvereina zaradi nedavnih ukrepov, ki jih je sprejela avstrijska vlada, lahko spremljalo največ 1000 poslušalcev.

Programsko jedro še zmeraj zasidrano pri Straussih
Glasbeniki so na koncertu na prvi dan leta 2022 prvikrat odigrali šest skladb, s katerimi so se podali na popotovanje k nimfam in netopirjem. Sicer pa je programsko jedro ostalo pri družini Strauss, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Umetniško sodelovanje Dunajskih filharmonikov z Danielom Barenboimom v vlogi dirigenta se je začelo leta 1989, s tem orkestrom je sicer prvič nastopil kot pianist leta 1965. Od takrat je vodil številne skupne koncerte, med drugim v letih 2009 in 2014 tudi novoletna ter en koncert poletne noči v letu 2009. Pod njegovo taktirko je potekalo tudi več abonmajskih koncertov filharmonikov in gostovanj v tujini, piše na strani filharmonikov.

Predsednik Dunajske filharmonije Daniel Froschauer je v napovedi dogodka poudaril Barenboimovo izjemno vlogo tem pri orkestru: "Daniel Barenboim zavzema izjemno mesto v zgodovini Dunajske filharmonije. Z njim ne uživamo le v dolgoletnem in plodnem umetniškem partnerstvu, temveč tudi v sijajnem prijateljstvu. Hvaležni smo maestru Barenboimu, da je junija 2020 v Musikvereinu dirigiral prvi koncert Dunajske filharmonije po koronskem zaprtju družbe. Prihodnje leto bo praznoval tudi 80. rojstni dan. V znak te globoke umetniške vezi smo ga prosili, da bo 1. januarja 2022 še tretjič stopil na stopničke novoletnega koncerta."

Vstop v preteklo leto brez občinstva
Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Lanskega je že šestič vodil italijanski maestro Riccardo Muti (1941). Zaradi epidemičnih razmer, zaradi katerih so v Avstriji prepovedali vse koncerte z občinstvom, so ga izvedli pred praznim avditorijem.