Kombo C krmili Zlatko Kaučič, njihova glasba pa teži k multidirekcionalnosti – zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov. Foto: Cankarjev dom
Kombo C krmili Zlatko Kaučič, njihova glasba pa teži k multidirekcionalnosti – zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov. Foto: Cankarjev dom

Še pred koncertnim delom letošnjega festivala ob 17. uri organizirajo pogovor, naslovljen Šola. Formalno obvladovanje snovi ali tudi vzgoja in socializacija?, na katerem bosta sodelovala Klara Lavriša in Robert Jukič. Pogovor bo vodil Miha Zadnikar, ki je med drugim zapisal, da se bodo poglobili "tako v prednosti kakor v problematiko džezovskega šolanja in 'uradnega' izobraževanja. Pri tem pomislimo še na temeljno muzikalno vzgojo in se vprašamo, ali je ambicija džezovske šole tudi v tem, da mora poskrbeti za primarno socializacijo, ki naj mlade ljudi pripravi za tvegano, negotovo in razprto glasbeniško pot".

Robert Jukič se bo predstavil s projektom Šlagerji, stiskavci, šutke. Foto: Cankarjev dom/Peter Purgar
Robert Jukič se bo predstavil s projektom Šlagerji, stiskavci, šutke. Foto: Cankarjev dom/Peter Purgar

Koncertni del večera pa bo uvedel nastop sestava Kombo C. Ta je hkrati šola komba Zlatka Kaučiča in skupaj z zasedbo – Šola delujeta v okviru KUD-a Zvočni izviri pri ZKD-ju Nova Gorica po programu, ki ga je Kaučič priredil za svoje varovance. Ob svojem mentorju bodo nastopili Francesco Ivone (trobenta in elektronika), Anton Lorenzutti (električna kitara), Ajk Vremec (električna kitara), Tilen Kravos (električna kitara), Timi Vremec (električna kitara), Tomi Novak (bobni in tolkala) ter Robi Erzetič (bobni in tolkala). "Intenzivni program združuje tehniko, improvizacijo, igranje avtorske glasbe, osvajanje koncepta harmonije in skupinsko delo v Kombovih zasedbah. Glasba, ki nastaja, je ustvarjalna in teži k multidirekcionalnosti – zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov," so o projektu zapisali v Cankarjevem domu.

Kot naslednji bo na odru zazvenel projekt Subconscious.Rituals izpod prstov Mihe Gantarja na klavirju, Luke Zabrica na saksofonu, Jana Lovšina na trobenti, Lenarta De Bocka na altovskem saksofonu in Urbana Megušarja na violončelu. Zasedba se osredotoča na raziskovanje podzavestnega toka in njegovega vpliva na igranje, meje med zavestnim in podzavestnim ter na prehajanje med njima. Gre za projekt, ki je zaživel lanske pomladi v sklopu programa Mladi raziskovalci.

Posnetek graškega nastopa zasedbe Tori Tango. Foto: Cankarjev dom/Lucija Novak
Posnetek graškega nastopa zasedbe Tori Tango. Foto: Cankarjev dom/Lucija Novak

Sledil bo nastop zasedbe Fiver v sestavi: Lenart Rožman (tenorski saksofon), Klara Lavriša (altovski saksofon in flavta), Eric Chong (kitara), Yorgos Kitsis (bas) in Janez Sagadin (bobni). Gre za mlade glasbenike, študente džeza na nizozemskem Konservatoriju princa Klausa, ki skupaj igrajo že dve leti. Zasedba je zrasla iz želje po igranju lastnih kompozicij in aranžmajev, raznolik repertoar pa omogoča vsakič nov izlet v improvizacijo.

Pod naslovom Šlagerji, stiskavci, šutke se bo s svojim najnovejšim avtorskim repertoarjem predstavil basist Robert Jukič v družbi Tomaža Gajšta na trobenti, Boštjana Simona na saksofonu in Kristijana Krajnčana na bobnih.

Sklepno dejanje letošnjih Zvončkov in trobentic pripada mednarodni zasedbi Tori Tango, glasba katere "diši po vinu in zemlji, poeziji in plesu ter hkrati hrepeni po soncu, kadar je ujeta v temnih rudniških rovih," beremo v napovedi. Zasedbo poleg vodje harmonikarja in (za to priložnost tudi) pianista Jureta Torija sestavljajo še Kurt Bauer (violina), Matjaž Stošić (kitara in glas), Ewald Oberleitner (kontrabas) in posebna gostja Gabriela Alarcorn (glas).