Foto: BoBo
Foto: BoBo

Europa Cantat, eden največjih mednarodnih festivalov zborovske glasbe, je med 17. in 25. julijem potekal tako v živo kot v hibridni obliki. Gostil je koncerte v živo na štirih prizoriščih po Ljubljani ter strokovno vsebino na festivalski spletni televiziji EC TV. Kot je za STA povedala programska vodja Mihela Jagodic, je bila izvedba nad pričakovanji. Po njenih besedah je glede na okoliščine izvedba presegla vsa pričakovanja tako organizatorjev kot obiskovalcev.

Sorodna novica Festival Europa Cantat v prilagojeni obliki združuje zborovske pevce

"Še pred tednom dni smo si težko predstavljali, kaj vse bomo lahko izvedli v danih okoliščinah. Tuje profesionalne skupine so visele na nitki zaradi stalno spreminjajočih se pogojev glede potovanj, slovenski zbori pa so imeli za priprave na voljo samo mesec dni. Z nepredstavljivo voljo, ki je tako močan element ljubiteljske kulture, so se predstavili na ravni, ki jo je bilo težko pričakovati," je dejala programska vodja.

Skupno petje "ni le preživelo, ampak cveti naprej"
Niso zadovoljni le s koncertnim dogajanjem, ampak so na EC TV-ju pripravili kar 64 ur programa, ki ni bil predstavljen v spletnem slogu, temveč so pripravili pravi televizijski program, pri čemer je so odlično sodelovali z AGRFT-jem, njihovimi študenti, in mednarodnimi prostovoljci. Mihela Jagodic meni, da so z izvedbo postavili nov standard pri prenosu vsebin, ki ga do sedaj niso bili vajeni.

"Tokratni festival je bil edinstven, predvsem zaradi pandemije, ki je preprečila pot v Ljubljano tisočim pevcem in pevkam, ki ga običajno obiščejo. Zato smo se odločili za obsežno televizijsko produkcijo v živo, ki je delavnice, ateljeje, predavanja in predvsem skupno petje pripeljala v dnevne sobe gledalcev po vsem svetu. Kljub stalnemu spreminjanju razmer, nejasnosti ukrepov in odpovedi smo lahko ponosni na festival, ki je pokazal, da skupno petje v Sloveniji in Evropi ni le preživelo, ampak cveti naprej," je za MMC povedal soustvarjalec programa EC TV-ja Ivan Koruza.

Festival je bil največji kulturni dogodek ob predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja. Na posnetku sta minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Festival je bil največji kulturni dogodek ob predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja. Na posnetku sta minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo

Festival bi namreč v idealnih pogojih privabil več kot 3000 pevcev iz različnih držav, a je zaradi pandemije potekal v hibridni obliki. Izobraževalno jedro festivala so pripravili na omenjeni televiziji, koncerti v živo pa so potekali na različnih prizoriščih v mestu. Dogajanje so v Cankarjevem domu odprli domači in gostujoči izvajalci s prepletom različnih glasbenih slogov ter novih in že znanih skladb.

Programska vodja festivala meni, da če bodo okoliščine zahtevale, je razvoj letošnjega programa v TV-obliki praksa, uporabna še ob kakšni drugi priložnosti. Sicer je živo dogajanje zagotovo še vedno prednostna naloga vseh organizatorjev. Ob letošnji izvedbi so spoznali, kako velik pomen imajo koncerti in dogodki v živo – odziv obiskovalcev je bil zelo čustven, kar dokazuje, kaj v bistvu pomeni povezava v živo med ustvarjalci in obiskovalci, je še za STA povedala Mihela Jagodic.

Dogajanje pod motom Pojmo s Slovenijo
Med samim festivalom so največji izziv predstavljale razmere ob covidu-19. Zelo so se osredotočili na varnost – določene skupine ljudi so delovale v mehurčkih, pred nastopom pa so testirali vse nastopajoče, ki niso izpolnjevali PCT-pogojev. Od začetka festivala mineva deseti dan, do zdaj pa niso prejeli nobenega poročila o okužbi med sodelujočimi.

Festival v Ljubljani, ki je potekal pod motom Pojmo s Slovenijo (Sing with Slovenia), je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo (European Choral Association – ECA).