Foto: Glasbe sveta
Foto: Glasbe sveta

V sredo bo sledil koncert sarajevskega ansambla Divanhana, ki se bo na gradu Kromberk predstavil s svojo posodobljeno, džezovsko obarvano vizijo sevdaha. V petek bo na vrsti razširjena tolminska zasedba Bakalina Velika, ki velja za enega od draguljev sodobnega avtohtonega raziskovalnega folka. Na gradu Kromberk bo predstavila novo glasbo iz njihovega letošnjega albuma Zviezdna srebruo.

Foto: Glasbe sveta
Foto: Glasbe sveta

Prvi avgustovski dan prihaja na grad Kromberk ambasador afriškega bluz rocka in pronicljivi tuareški kitarist Mdou Moctar. Nastopil bo s šestim albumom Afrique Victime, ki se je lani zavihtel na najvišja mesta lestvic najboljših albumov leta.

Na festivalu bo 2. avgusta v Gorici premierno nastopila britansko-gambijska skladateljica in mojstrica kore Sona Jobarteh, ki je po navedbah organizatorjev s svojo blagozvočno godbo omrežila občinstva po vsem svetu. Za vrhunec festivala pa bo poskrbel londonskih afrobeat/džezovski kolektiv Kokoroko, ena najbolj karizmatičnih zasedb aktualne britanske džezovske scene, ki bo predstavila svoj debitantski album Could We Be More. Zasedba bo 3. avgusta tudi sklenila festival.

Tokratni prizorišči bosta grad Kromberk pri Novi Gorici in Teatro Giuseppe Verdi v Gorici. Poleg koncertov letošnja izdaja prinaša glasbeno-degustacijski sklop GoNg – Sound & Taste, ki vključuje butične koncerte mladih glasbenikov na izbranih prizoriščih, povezanih s ponudniki hrane in pijače.

Foto: Glasbe sveta
Foto: Glasbe sveta

Festival, ki že več kot desetletje povezuje Gorico, Novo Gorico in širši obmejni prostor, se osredinja na predstavljanje različnih glasbenih zvrsti iz vseh koncev sveta, od antičnih ljudskih tradicij do sodobnih mutacij starih in novih zvokov iz glavnih mest.