Foto: KUD Morgan
Foto: KUD Morgan

Ta bo do 25. avgusta potekal v Gorici in Novi Gorici. Osrednje domovanje festivala je sicer grad Kromberk, a že drugo leto širi glasbo tudi prek meje, zato bo koncertom mogoče prisluhniti tudi v Kulturnem domu Gorica v Italiji. KUD Morgan se pri organizaciji znova pridružuje goriško društvo Controtempo, s čimer se Glasbe sveta še bolj potrjujejo tudi kot Musiche dal mondo.

Začenja se torej s triom Dumitrio, ki prinaša reinterpretacijo glasbenega in ustnega izročila romunske folklore, ki z dodatkom violine, viole in violončela že dobro uveljavljenemu kitarskemu triu ustvarja edinstveno in sugestivno zvočno razsežnost. Zasedbo sestavljajo George Dumitriu (kitara, viola, violina), Mattia Magatelli (kontrabas, električna baskitara) in Kristijan Krajnčan (bobni, violončelo), piše na strani festivala.

Naslednji bo nastop Tesi/Vailant/Piccioni Tria, v katerem Patrick Vaillant (mandolina), Riccardo Tesi (harmonij) in Andrea Piccioni (tamburin) raztezajo izrazne potenciale tradicionalnih instrumentov.

Organizatorji napovedujejo še nastope Zvezdane Novaković in dua Aly Keita & Hamid Drake, dua Bosso & Biondini ter Boštjana Gombača in Žige Staniča.

Festival, ki ima osrednje domovanje na gradu Kromberk, bo letos že drugič s koncerti prisoten tudi v Italiji. Foto: Glasbe sveta
Festival, ki ima osrednje domovanje na gradu Kromberk, bo letos že drugič s koncerti prisoten tudi v Italiji. Foto: Glasbe sveta

Lanska pobuda oblikovanja skupnega festivala dveh mest onkraj meje po besedah organizatorjev izkorišča izjemno geografsko danost okolja. "Festival Glasbe sveta tako želi poudariti pomembnost, kako ravno ta dialog ter soočanje med obema stranema lahko postaneta ključ napredka in hkrati stimulacija za nove idejne predloge, raziskovanja ter 'investicije' za vse, ki verjamejo v enoten skupni prostor in v zmožnosti za nove realnosti, ter priložnost za vzpostavitev novih sinergij na področju kulture," so zapisali.

Lani sta k festivalu in njegovi širitvi v sosednjo Gorico pristopila Fundacija Coronini iz Gorice in društvo Controtempo iz Krmina, s tem pa je po oceni organizatorjev pridobil še večjo prepoznavnost in pomembnost v mednarodnem prostoru ter pridodal k skupni kandidaturi obeh mest za Evropsko prestolnico kulture 2025.