"Kvartet je plemenita zasedba, zelo zahtevna za izvajalce, ampak repertoar je neskončen, je neizmerno kakovosten," pravi violončelist Jaka Trilar.

Violinistka Jerica Kozole in violončelist Jaka Trilar sta zaposlena v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sicer pa godalci delajo tudi kot glasbeni pedagogi in poučujejo igro na svojih godalih. Foto: ARS
Violinistka Jerica Kozole in violončelist Jaka Trilar sta zaposlena v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sicer pa godalci delajo tudi kot glasbeni pedagogi in poučujejo igro na svojih godalih. Foto: ARS

Izvrstni glasbeniki
Oktobra 2013 so ustanovili kvartet takratni študenti ljubljanske Akademije za glasbo, ki so uspešno končali magistrski študij svojih godal: violinistka Jerica Kozole pri profesorju Primožu Nóvšaku, violinistka Vera Magdevska pri profesorju Gorjanu Košuti, violistka Mojca Trilar je končala študij violine pri profesorju Janezu Podlesku, violončelist Jaka Trilar pa je diplomiral pri profesorju Milošu Mlejniku.

Godalci kvarteta Bêlebend so na začetku igrali pod mentorstvom profesorja komorne igre Mlejnika, izvedli pa so vrsto koncertov v ciklih Glasbene mladine Slovenije in Glasbene mladine ljubljanske ter v okviru različnih abonmajev in poletnih festivalov po Sloveniji.

Prva violinistka in violončelist kvarteta Bêlebend sta zaposlena v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sicer pa godalci delajo tudi kot glasbeni pedagogi in poučujejo igro na svojih godalih.

Koncertni spored

Godalci kvarteta Bêlebend se bodo na koncertu v Komornem studiu posvetili izvajanju glasbe od klasicizma do 21. stoletja: izvedli bodo dela iz mladosti ali iz zgodnjih ustvarjalnih obdobij skladateljev: Godalni kvartet št. 2 v G-duru, op. 18 Ludwiga van Beethovna, Stavek za godalni kvartet ameriškega skladatelja 20. stoletja Aarona Coplanda.

Izvedli bodo tudi novejši skladbi mlajših, vse bolj uveljavljenih in cenjenih slovenskih skladateljev: skladbo Sagittarius/Strelec Tilna Slakana iz leta 2017 in Godalni kvartet št. 2 Tineta Beca iz leta 2015, ki ga je skladatelj posvetil godalnemu kvartetu Bêlebend.

Premišljen izbor
"Beethoven je bil izbran, njegov drugi kvartet smo vadili že lani, v želji, da ga čim večkrat zaigramo v okviru praznovanja Beethovnove 250. obletnice rojstva. Igrali smo že dela nekaterih slovenskih skladateljev, izbrali smo Godalni kvartet št. 2 Tineta Beca iz časa, ko je študiral na Akademiji za glasbo, če bi nam mogoče napisal skladbo – in nastala je super skladba,"
o glasbenem izboru pravi violončelist Jaka Trilar.

"Po nekem naključju smo prišli še do Tilna Slakana, ki smo ga prosili, če lahko izvajamo njegovo skladbo Sagittarius/Strelec, kar nam je z veseljem odobril, tako smo prišli do še ene čudovite skladbe. Potem smo dodali še Stavek Aarona Coplanda," še pove glasbenik.

Glasba mladih ustvarjalcev
"Rdeča nit vseh skladb je, da gre za zgodnja oziroma mladostna dela avtorjev, kar pa se sploh ne sliši," razlaga Trilar.

"Beethoven je pisal drugi kvartet v obdobju, ko je bil star od 28 do 30 let, Bec, Slakan in Copland pa so bili stari 22 ali 23 let, vsi so bili pravzaprav podobne starosti. Tako lahko primerjamo, kaj pomeni, če si star 22 ali 23 let in si v bistvu že zelo dober skladatelj, in obe slovenski skladbi sta odlični," še pojasni Trilar.