15-kanalna zvočna kompozicija tematizira svet kamnin, časovnosti in naše soodvisnosti. Foto: Cona
15-kanalna zvočna kompozicija tematizira svet kamnin, časovnosti in naše soodvisnosti. Foto: Cona

Švicarija bo danes ob 20.00 gostila zvočni dogodek Kronolit bioakustične skupine Jata C, v okviru programa galerije Steklenik.

Umetniki in umetnice skupine Jata C bodo nastajajočo zvočno kompozicijo, ki jo bodo predstavili danes, v prihodnje dopolnili s kamnito instalacijo, ki bo delovala kot enostaven kamnit instrument, so zapisali na spletni strani Galerije Steklenik. Skupino sestavljajo Ida Hiršenfelder (beepblip), Petra Kapš (OR poiesis), Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva in Brane Zorman.

Raziskovanje slušnih zaznav združujejo z ekološkimi in družbenimi temami, ki jih razpirajo z znanstvenim diskurzom in predstavami o zvočnih okoljih. V skladbah posnetke iz neposrednega okolja preoblikujejo v spekulativne projekcije za prihodnost in čuječe zaznave sedanjosti. Pri svojem delu uporabljajo široko paleto naprav za zajemanje akustičnih pojavov.

V delu Kronolit raziskujejo zvočnost kamnitih struktur, simbolov trajnosti, razsežnosti in nemosti. Zapisali so, da so "kamnine kot Zemljina opna, Kronolit pa je inštrument/opna, s pomočjo katere z elektronskimi pretvorniki prevajamo vibracije kamna in jih v povratni zanki vračamo v kamen". Da bi inštrument deloval, so s pretvorniki energije (transducerji) povezali več kamnitih plošč. "Instalacija bo lahko postavljena samostojno, mogoča pa bo tudi koncertna izvedba kompozicije, v kateri se članice in člani skupine v živo vključijo s povratno zanko med kamnom in človekom," so dodali.

Jutri projekt Kronolit v Švicariji v Ljubljani

Umetnost na križišču z znanostjo
V raziskovalnem procesu sodelujejo z znanstveniki s področja mikropaleontologije, geologije in fizike ter podpornikom projekta, podjetjem Marmor Hotavlje. Tako z digitalno analizo, prevajanjem slike v zvok in meritvami vibracij oblikujejo lastno umetniško interpretacijo snovne zvočnosti litosfere.

Ida Hiršenfelder je o delu zapisala: "Misliti geološki čas, čas kotalečega kamna, čas litosfere, čas kontinentov je misliti lastno majhnost, prašnost, minljivost ... Morda lahko prav s to mislijo zaobidemo norost človeškega izčrpavanja Zemlje, se čudimo njeni mogočni krhkosti, spoštujemo neštete entitete, ki so jo oblikovale v nestalnem prostoru in eonih časa." In še: "Stežka najdemo prostor na planetu, ki ga ne bi upravljal človek ali vsaj vplival na njegove spremembe. Svetiti drugačen svet, v katerem vlada vzajemnost in ne oblastništvo, zahteva ponotranjenje drugačnih vprašanj. Jata C se vpraša: 'Kako lahko slišimo kamen in njegove eone?'"