Konstrukcija na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Konstrukcija na Kongresnem trgu. Foto: BoBo

Obenem pa smreka predstavlja luč upanja za prihajajoče leto.

Potem ko je na začetku marca prireditveni sektor prvi zaprl svoja vrata, po poletju (skoraj) brez festivalov, po letu okrnjenih koncertov in odpovedanih turnej, bo namesto prireditvenega odra na Kongresnem trgu letos stala smreka. Ta bo zgrajena izključno iz odrskih materialov, postavili pa jo bodo domači odrski delavci, so zapisali v društvu Mi delamo dogodke.

Akcijo so zagnali s pomočjo Mestne občine Ljubljana in požrtvovalnih posameznikov in podjetij. "Vsi vpeti v prireditve sicer skrbijo predvsem za nasmeške in veselje ljudi, a jim je bilo to letos onemogočeno, zato upajo, da s posebno smreko pričarajo tudi nekaj prazničnega vzdušja," še piše v sporočilu za javnost.

Ob akciji je Mitja Prezelj iz koalicije glasbenega sektorja za STA povedal, da vlada v sedmi protikoronski sveženj ni vključila nobenega njihovega predloga. V dopisu, ki so ga nazadnje 30. novembra naslovili na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, so v koaliciji med drugim predlagali, da se univerzalni temeljni dohodek (UTD) za vse, ki imajo 75-odstotni upad in celoten prihodek v letu 2019 minimalno 12.000 evrov, dvigne za 400 evrov na mesec, za tiste, ki imajo 50-odstotni upad in celoten prihodek 2019 minimalno 12.000 evrov, pa se dvigne za 150 evrov.

Sorodna novica V petem protikoronskem svežnju tudi pomoč za glasbeno industrijo

"Povečanje UTD-ja utemeljujemo z dolžino trajanja ukrepa. UTD v zdajšnji višini 1100 evrov ne zadošča za pokritje vseh življenjskih stroškov in zato smo samozaposleni prisiljeni razliko pokrivati iz lastnih prihrankov," so opozorili v koaliciji.

Prezelj je dodal, da so predlagali tudi, da se v pogojih za dodelitev pomoči, kot je, recimo, delno kritje fiksnih stroškov, upoštevajo tudi značilnosti glasbene panoge ‒ projektna narava dejavnosti, malo zaposlenih in veliko podnajemov itd. V dopisu ministrstvu so predlagali še, da vsi, ki imajo več kot 75-odstotni upad v preteklem letu, za leto 2020 dobijo enkratno pomoč v vrednosti 4800 evrov, tisti z več kot 50-odstotnim do 75-odstotnim upadom pa enkratno pomoč v vrednosti 1800 evrov.

Skrbi nas predvsem to, da glasbena panoga izpada iz ukrepov pomoči, ki jih dobijo druge firme z bistveno manjšimi izpadi poslovanja, zato ker vlada ne upošteva značilnosti naše panoge. Na to opozarjamo že od prvega dopisa vladi, ki smo ga poslali aprila letos, vendar očitno neuspešno.

Mitja Prezelj

"Skrbi nas predvsem to, da glasbena panoga izpada iz ukrepov pomoči, ki jih dobijo druge firme z bistveno manjšimi izpadi poslovanja, zato ker vlada ne upošteva značilnosti naše panoge. Na to opozarjamo že od prvega dopisa vladi, ki smo ga poslali aprila letos, vendar očitno neuspešno," je povedal Prezelj.

Opomnil je še, da bo v prihodnjem letu največji problem prirediteljev, da se bodo dogovarjali za koncerte za obdobje od julija naprej, ob tem pa ne morejo vedeti, ali bodo glede na takratno epidemiološko stanje sploh izvedljivi. Dodal je, da zato v nekaterih državah, denimo v Veliki Britaniji in Nemčiji, organizatorjem nudijo nadomestilo za stroške, nastale zaradi odpovedi prireditve. Pri nas tega ni.

V društvu Mi delamo dogodke so na težave delavcev v zaodrju in nastopajočih opozorili že septembra z videom #midelamodogodke, ki si ga je na Facebooku in YouTubu ogledalo več kot 50.000 ljudi. Pozneje so na problematiko opozarjali še z akcijo Light It In Red, v kateri se je 44 slovenskih prizorišč za en večer obarvalo rdeče.

Dobrodelna akcija
Pred kratkim je društvo zagnalo še dobrodelno akcijo. S prodajo majic, puloverjev in vrečk zbirajo denar za odrske delavce. V akciji so v prvem tednu zbrali 2000 evrov, v društvu pa poudarjajo, da bo celoten izkupiček namenjen delavcem v krizi. Sicer pa v društvu pozivajo tudi, naj posamezniki glasbenike podprejo z nakupom njihovih albumov.

Smreka v podporo prireditvenim delavcem bo na Kongresnem trgu stala do 4. januarja.