Na festivalu bodo med drugim prevpraševali, katere težave in izzive prevajajo umetniki skozi glasbo in zvok, ali so še izolirani, in če niso, bi morali ostati, ter kaj umetniki varujejo oziroma kaj varujemo na splošno. Foto: Sonica

"Prva je pojav 'sentinel species', fenomen tistih živalskih vrst in organizmov, ki jih ljudje uporabljamo kot varuhe pred različnimi nevarnostmi. Najbolj poznan primer so kanarčki, ki v rudnikih rudarje opozarjajo pred pomanjkanjem kisika. Drugi vidik teme pa je pleme Sentinelcev, eno zadnjih znanih nedotaknjenih plemen na svetu, ki povsem zavrača stik z zunanjim svetom. Zvočnost, ki jo raziskuje festival, je le majhen, specifičen otok v umetnosti in družbi," so o letošnji temi Sonice zapisali v Muzeju tranzitornih umetnosti MoTA, ki organizira ta festival.

11. festival Sonica bo potekal med 23. in 29. septembrom v Ljubljani. Festivalsko dogajanje pa je pretekli teden že napovedal nastop dvojca FAKA pred Pritličjem.

Še en glasbeni preddogodek
Za 13. september je na Trgu francoske revolucije napovedan še en preddogodek, in sicer nastop kanadsko-švicarske umetnice Camille Sparksss in belgijsko-francoskega dvojca OD Bongo. Dogodek pripravljajo v sodelovanju s Festivalom Indigo in CUK-om Kino Šiška.

Alessandro Cortini. Foto: Discogs

Tudi klaviaturist skupine Nine Inch Nails
Za zdaj so potrjeni festivalski nastopi skladatelja in švedskega zvočnega umetnika Tomasa Nordmarka, irskega elektronskega dvojca Lakker, italijanskega glasbenika Alessandra Cortinija, najbolj znanega kot klaviaturista skupine Nine Inch Nails, francoske didžejke Sentimental Rave ter britanskega umetnika in glasbenika Tima Shawa.

Slovenska premiera dokumentarca o Sakamotu
Poleg koncertnih dogodkov festival predstavlja še razstave, zvočne sprehode, umetniške rezidence in nova naročila, pogovore z umetniki ter delavnice.

Prizor iz filma Coda, dokumentarca o Sakamotu. Foto: IMDb

V sklopu Sonice bo v Sloveniji premierno prikazan dokumentarec o pionirju novih glasbenih žanrov, avtorju filmske glasbe, aktivistu in vsestranskem umetniku Ryuichiju Sakamotu, ki si je za glasbo v filmu Bernarda Bertoluccija Zadnji kitajski cesar prislužil oskarja in grammyja.

Med prizorišči, ki jih bo v zadnjem septembrskem tednu zasedla Sonica, so Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Cankarjev dom, CUK Kino Šiška in Klub K4.