"Če želimo, da slovenska umetnost in ustvarjalnost ne zamreta, če želimo, da slovenski kulturni sektor preživi, se morajo vrniti prireditve z občinstvom," sporočajo iz Narodnega doma Maribor.

Organizatorji so prepričani, da je kulturne dogodke mogoče izpeljati tudi ob upoštevanju epidemioloških ukrepov, kar so lani  tudi že dokazali. Foto: Narodni dom Maribor/Facebook
Organizatorji so prepričani, da je kulturne dogodke mogoče izpeljati tudi ob upoštevanju epidemioloških ukrepov, kar so lani tudi že dokazali. Foto: Narodni dom Maribor/Facebook
Igor Leonardi na balkonu, ki gleda na Poštno ulico. Foto: Narodni dom Maribor/Facebook
Igor Leonardi na balkonu, ki gleda na Poštno ulico. Foto: Narodni dom Maribor/Facebook

Na balkonu Pokrajinskega muzeja Maribor je tako zaigral trobilni kvintet BBS, na balkonu na vogalu Slovenske in Gosposke ulice Borut Mori, na balkonu na začetku Poštne ulice Igor Leonardi. Na balkonu mestne hiše Rotovž sta z napevi presenetila mimoidoče Vasja Bajd & Zala Bajde, medtem ko so na turističnem vlakcu, ki je vozil po mestnem jedru, bobnali Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe Maribor.

V Narodnem domu Mariboru so želeli s tem opozoriti javnost na učinek in pomen nastopanja v živo. Vse od lanskega poletnega Festivala Lent in jesenskega Festivala Maribor namreč v mestu zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti na ravni države zaradi covida-19, ni koncertov, ampak so se morali ljubitelji glasbe zadovoljiti zgolj s posnetki.

Zakaj ob upoštevanju ukrepov ne bi šlo?
"Dovolj je! Skrajni čas je za odpiranje dvoran, za takšne rešitve, ki bodo tudi v zaostrenih razmerah glasbenim in drugim kulturnim ustvarjalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev. Seveda varno, brez nevarnosti za širjenje bolezni, z vsemi potrebnimi ukrepi,"
poudarjajo v Narodnem domu.

Kakšen bo letos Lent?
Letošnji Festival Lent je napovedan od 25. junija do 3. julija, a ne vedo, kaj jim bo takrat sploh dovoljeno. "Ker ne vemo, kako se bodo stvari odvijale naprej, iščemo vse mogoče variante, morda bo treba festival izvesti z balkonov. Dejstvo je, da so glasbeniki in drugi, ki so kakor koli vpeti v kulturno dogajanje, že zelo dolgo na suhem. Ob tem je na suhem tudi občinstvo, in menimo, da je zadnji čas, da se nekdo v tej državi začne ukvarjati tudi s kulturo, s tem, kaj lahko pričakujejo tako občinstvo kot izvajalci," je povedal direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina.

Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe Maribor so sedli na turistični vlakec. Foto: Narodni dom Maribor/Facebook
Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe Maribor so sedli na turistični vlakec. Foto: Narodni dom Maribor/Facebook

Poudaril je, da so z lansko organizacijo Festivala Lent in Festivala Maribor dokazali, da so kulturne prireditve mogoče tudi ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so potrebni za zajezitev širjenja koronavirusa.

V Narodnem domu so v času zaprtja dvoran med drugim izvajali odmeven cikel kulturnih prireditev na medmrežju, ki so ga poimenovali Awwwditorij. A poudarjajo, da so potrebni tudi koncerti v živo.

"Ponedeljkovi opoldanski zvoki na ulicah in trgih našega zaprtega mesta niso zabava. Niso koncerti. So dramilo in opozorilo. Ker ne želimo tarnati. Ker vemo, da pisanje pisem, opozarjanje in pritoževanje na socialnih omrežjih niso dovolj. Ker se je za kulturo treba boriti," še sporočajo iz Narodnega doma.

Glasbeni protest za živo kulturo