"Tradicionalni koncert, na katerem pesnica nastavlja ogledalo politiki in družbi, bo tudi letos združil množico izvrstnih glasbenih izvajalcev in aktivistov," piše v sporočilu za javnost.

Kot je presodila Svetlana Makarovič, je čas, da se spregovori z umetnostjo, s pesmijo, z glasbo, s teksti in s knjigami. Foto: BoBo
Kot je presodila Svetlana Makarovič, je čas, da se spregovori z umetnostjo, s pesmijo, z glasbo, s teksti in s knjigami. Foto: BoBo

Gostiteljica večera je dejala, da bo v vezni tekst nocojšnjega večera vtkala "marsikaj, kar nas v tem trenutku kot ljudi in družbo zadeva".

"Vedno znova pa je treba poudariti, da rdeča zvezda, rdeči pentagram, ni politični simbol, temveč moralni simbol boja proti zlu in boja za vsakršno svobodo," je dodala.

Koncert Nosil bom rdečo zvezdo v pretekli izdaji. Foto: BoBo
Koncert Nosil bom rdečo zvezdo v pretekli izdaji. Foto: BoBo

Od partizanskega pevskega zbora do Kletke
Kot je presodila Svetlana Makarovič, je čas, da se "spregovori z umetnostjo, s pesmijo, z glasbo, s teksti in s knjigami". Želi si, da bi se že tradicionalen koncert ohranil tudi, ko je ne bo več.

Sogovornica je napovedala, da bo na oder na Kongresnem trgu med drugim stopilo osem praporščakov ZZB-ja NOB-ja Slovenije, ki jim ni bilo dovoljeno sodelovati na državni proslavi, in Partizanski pevski zbor, tako da bo trg znova napolnila tudi partizanska pesem.

V sklopu glasbenega programa sogovornica izpostavlja šanson z naslovom Kletka, "ki ponazarja, da nas teror vse bolj skuša zapreti v kletko, tudi v duhovno kletko". Njo osebno v največji meri predstavlja šanson Kladivo in nakovalo, je poudarila.

"Govori o tem, da je čas kladivo, ki kuje prihodnost, in da bo to kladivo razdelilo, kar je les, kar je kamen, kar je plehka pločevina in kar je žlahtna kovina. In upam si reči, da je naš koncert žlahtna kovina, državna proslava pa plehka pločevina," razlaga.

Obsežen seznam glasbenih gostov
Ob Svetlani Makarovič in že omenjenih bodo na dogodku, ki ga soorganizira Festival Ljubljana, po napovedi nastopili še Ovce in Kraški ovčarji, Lara Jankovič, Jani Kovačič, Drago Mislej - Mef, Vlado Poredoš, Primož Siter, Joži Šalej, Nino De Gleria, Blaž Celarc, Jelena Ždrale, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Maša Kagao, Miha Bezeljak, Višnja Fičur, Nina Valič in Aphra Tesla.