Džezistka Lia Pale. Foto: MMC RTV SLO
Džezistka Lia Pale. Foto: MMC RTV SLO

Mesečni džezovski koncerti bodo potekali praviloma ob nedeljah v sodelovanju s Cukrarno, novim kulturnim centrom v Ljubljani. V Cukrarna baru bomo predstavljali najboljše domače in tuje džezovske zasedbe. Vse koncerte bomo neposredno prenašali na programu Ars, videoprenos pa bo mogoče spremljati tudi na spletni strani rtvslo.si in družbenih omrežjih RTV Slovenija, programa Ars in Cukrarna bara.

Prva džezovska poslastica se obeta že nocoj ob 20. uri.

Lia Pale & mathias rüegg

Prvi koncert cikla bo nocoj tako odprl švicarsko-avstrijski skladatelj Mathias Rüegg, ki je najbolj znan po kultnem Vienna Art Orchestra, ki ga je ustanovil in vodil več desetletij. Z eno vodilnih avstrijskih pevk Lio Pale sodeluje že od leta 2013, ko sta izdala prvo ploščo z naslovom Gone Too Far. Sledile so ji Poet's Love, A Winter's Journey, The Schumann Songbook in The Brahms Songbook. Na njih sta se poglobila v glasbo Roberta Schumanna, Johannesa Brahmsa, Franza Schuberta in poezijo Heinricha Heineja in Rainerja Marije Rilkeja. Dvojec uspešno združuje klasično glasbo z džezom na povsem nov, s humorjem in svežino prežet način.

Z zasedbo, v kateri so nekateri najboljši evropski džezisti in s katero so prekrižali Evropo, bodo v Ljubljani nastopili premierno in odprli cikel koncertov Jazz Ars All Stars. Tolkala bo igrala Ingrid Oberkanins, bas Hans Strasser, violino Stanislav Palúch, klavir Mathias Rüegg, na flavtah in vokalu bo Lia Pale.

Legendarni bobnar Aleš Rendla. Foto: Arhiv RTV SLO
Legendarni bobnar Aleš Rendla. Foto: Arhiv RTV SLO

Aleš Rendla kvintet

Drugi v seriji koncertov 12. decembra bo pripadel legendarnemu bobnarju Alešu Rendli in njegovemu kvintetu. Rendla je že tri desetletja na samem vrhu ustvarjalnih džezovskih glasbenikov pri nas. Igral je v nekaterih kultnih zasedbah, kot sta Begnagrad in Quatebriga. V Cukrarni baru se mu bo med drugimi pridružil dolgoletni glasbeni sopotnik, basist in komponist Nino De Gleria.

Izvedli bodo jagodni izbor skladb, ki so nastajale v zadnjih letih in bile tudi izdane na dveh avtorskih ploščah, Zgodbe in Sanjarije. Nekatere kompozicije bodo izvedene premierno. Čaka nas glasbeno popotovanje, prepleteno s svobodno improvizacijo in nepredvidenimi glasbenimi doživetji.

Pri klavirju bo Rebeka Zajc, na saksofonih pa Primož Fleischman in Aljaž Rendla.

Jure Pukl & Marko Črnčec

Na tretjem koncertu, ki bo 31. Januarja 2022, bosta nastopila glasbenika, ki sta se uveljavila tudi v svetovni prestolnici džeza New Yorku in sta dolgoletna sodelavca. V sklopu koncertov Jazz Ars All Stars bosta prvič nastopila v duu. Izvajala bosta povsem nove skladbe in priredbe popularnih, klasičnih in džezovskih skladb.

Džezist Jure Pukl. Foto: MGML/Aljoša Videtič
Džezist Jure Pukl. Foto: MGML/Aljoša Videtič
Foto: MGML/Aljoša Videtič
Foto: MGML/Aljoša Videtič