"Tradicionalni koncert, na katerem pesnica nastavlja ogledalo politiki in družbi, bo letos na Kongresnem trgu združil še posebej veliko skupino glasbenih izvajalcev in aktivistov. Foto: BoBo
Sorodna novica Foto: Ostrojezična Svetlana in morje rdečih zvezd na Kongresnem trgu

Nocojšnji koncert z začetkom ob 21.00 se bo odvil v najširši zasedbi doslej, saj se bo na odru zvrstilo več kot 160 nastopajočih, so sporočili organizatorji. Na odru se bodo poleg Svetlane Makarovič predstavili Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ljubljanski Partizanski pevski zbor, Rudarska godba Hrastnik in skupina Ovce.

Nastopili bodo tudi glasbeniki Jelena Ždrale, Nino DeGleria, Joži Šalej in Blaž Celarec ter solisti Janja Majzelj, Jani Kovačič, Polona Vetrih, Primož Siter, Višnja Fičur, Drago Mislej Mef, Maida Džinić, Vlado Poredoš, Aphra Tesla, Peter Dirnbek, Lara Jankovič, Ivan Rupnik in Nina Valič.

Prireditev bo odprl prihod praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, še navaja sporočilo za javnost.

Letos v mesecu ponosa
"Rdeča zvezda je večni simbol upora. Simbol, ki brani. Na to je treba vedno znova opozoriti,"
je vsakoletno sporočilo koncerta. Letošnjega so uvrstili v junijski del prireditev v centru prestolnice, ker želijo na ta način izreči podporo mesecu ponosa in aktivizmu za pravice skupnosti LGBTIQ+.

Sorodna novica Svetlana Makarovič o simboliki rdeče zvezde: "Zame ne pomeni Severne Koreje ali Udbe."

Boj proti potvarjanju pomena rdeče zvezde
Svetlana Makarovič je že pred prvim koncertom pred petimi leti pojasnila, da se ji je ideja za prireditev porodila ob spremljanju dogajanja v slovenskem parlamentu, ko so desno profilirani politiki predlagali, da se simbol rdeče zvezde prepove, ker da simbolizira totalitarni režim nekdanje Jugoslavije. Ko je predlog v državnem zboru padel, je ukrojila rdečo zvezdo, jo prišila na belo zastavo ter izobesila čez balkon stanovanja v Trnovem. Odzivi so bili seveda različni …

Program prireditve vsako leto sestavljajo pesmi o svobodi, uporu in strpnosti, naslov pa je koncert dobil po naslovu pesmi Primoža P. Rama Siterja, po njegovih besedah "tihi, osebni izpovedi" o času, ko je rdeča zvezda veljala za simbol napredne misli.