Razlog tiči v tem, da jim ostane čim več časa za posvečanje glasbilu.

Tekmovanje Virtuozi 4+ leta 2022 v Budimpešti. Foto: RTV Slovenija
Tekmovanje Virtuozi 4+ leta 2022 v Budimpešti. Foto: RTV Slovenija

Gre za družino Avšič, v kateri 18-letna čelistka Klara in 15-letna violinistka Patricija študirata na Dunaju, njun mlajši brat David pa prav tako pogumno stopa po njuni poti, za zdaj še pod budnim očesom očeta, učitelja violine na GŠ-ju Logatec.

V zadnjem času največ pozornosti s svojimi virtuoznimi nastopi vzbuja predvsem violinistka Patricija, ki je bila kot ena najmlajših študentk že z 12 leti vpisana na Visoko šolo za glasbo na Dunaju.

Opus bo na 1. programu Televizije Slovenija danes ob 23.00, ponovitev oddaje bo v petek ob 14:25 in na ogled na spletni strani RTV 365/MMC.

Matej Avšič. Foto: RTV Slovenija
Matej Avšič. Foto: RTV Slovenija

Oče je zgodaj prepoznal Patricijino nadarjenost in ji na Dunaju poiskal enega najboljših profesorjev violine, to je Boris Kuschnir, pri katerem Patricija obiskuje učne ure delno tudi na njegovem domu, kjer poučevanju prisostvuje Patricijin oče, ki vse ure posname in potem po navodilih profesorja konec tedna vadi s Patricijo doma.
Kuschnir izhaja iz ruske violinske šole, tako kot Dejan Bravničar, ki je na AG-ju v Ljubljani poučeval Patricijinega očeta. Kot pravi Matej Avšič, je ruska šola nekoliko subtilnejša z večjim poudarkom na ekspresivnosti interpretacije kot npr. nemška šola.

Pred dvema mesecema je Kuschnir obiskal koncert svoje študentke v Cankarjevem domu, kjer se je naše občinstvo s stoječimi ovacijami odzvalo na Patricijino izvedbo zahtevnega Prvega violinskega koncerta Henrika Wieniawskega s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije.

Patricija Avšič. Foto: RTV Slovenija
Patricija Avšič. Foto: RTV Slovenija

Pred letom in pol pa je Patricija sodelovala na glamuroznem tekmovanju mladih virtuozov v Budimpešti, ki se ga udeležujejo glasbeniki v starosti od šest do 19 let iz Madžarske, Poljske, Češke in Slovaške. Leta 2022 je bila gostujoča država Slovenija s kar štirimi glasbeniki, od katerih je po več etapah osvojila glavno nagrado Patricija Avšič. Tekmovanje, katerega namen je prek posebne fundacije odkrivati mlade talente in jim pomagati na njihovi poti, vsako leto spremlja približno 70 milijonov gledalcev.

Leta 2022 je bilo zanimivo videti tudi polfinale, v katerem je Patricija z najhitrejšo izvedbo Čmrljevega leta Rimskega Korsakova dosegla nov Guinnessov rekord.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Patriciji se je na Dunaju pridružila sestra Klara, ki študira violončelo. Vso svojo energijo usmerja v glasbilo, nanj želi muzicirati solistično in v komornih zasedbah, kar že zdaj uspešno počne, najraje pa v duu s sestro.

Prav gotovo bomo poleg naših glasbenikov v obeh osrednjih dunajskih simfoničnih orkestrih v prihodnosti videli stati na odru Konzerthausa ali Musikvereina tudi katero od sester Avšič.

David Avšič. Foto: RTV Slovenija
David Avšič. Foto: RTV Slovenija

Njun brat David ima komaj deset let, za zdaj se uči violino še pri očetu, sicer pa kljub mladosti že suvereno nastopa kot solist, med drugim je nastopil tudi z orkestrom Cantabile. Tako kot sestri, tudi David vse šolske predmete opravlja po izpitih, da mu ostane čim več časa za violino. Oče ga vzame s seboj, ko gre po hčeri na Dunaj, med vožnjo ima David v avtomobilu vse prirejeno za opravljanje nalog in tako po nepotrebnem ne izgublja časa za učenje.