Alexander Gadjiev. Foto: Jaka Babnik
Alexander Gadjiev. Foto: Jaka Babnik

Z redkeje izvajanim Skrjabinovim klavirskim koncertom je pianist nastopil okviru mednarodnih predstavitev prihajajoče Evropske prestolnice kulture. Program koncerta je prinesel še eno najbolj priljubljenih del slovenskega repertoarja – simfonično pesnitev Bela krajina Marjana Kozine ter peto simfonijo Jeana Sibeliusa, ki spada med najbolj priljubljena orkestrska dela tega finskega skladatelja.

Alexander Gadjiev je trenutno eden najuspešnejših pianistov v mednarodnem merilu. Rojen v družini pianistov v Gorici je osvojil nekaj nagrad na mednarodnih klavirskih tekmovanjih, med drugim 1. nagrado v Sydneyju, 2. nagrado mednarodnega Chopinovega tekmovanja in 1. nagrado na tekmovanju v Hamamatsuju.

Med letoma 2019 in 2021 je bil BBC-jev umetnik nove generacije, kar mu je omogočilo nastope na priznanih britanskih festivalih in v koncertnih dvoranah ter sodelovanje z različnimi angleškimi sestavi. Zdaj ga redno vabijo na festivale in koncertne odre po Evropi, Aziji in ZDA. Za svoje poustvarjalne dosežke je lani prejel nagrado Prešernovega sklada.

Boyd je trenutno umetniški vodja Garsingtonske opere, bil pa je tudi glasbeni vodja Pariškega komornega orkestra, glavni dirigent orkestra Glasbenega kolegija Winterthur, glasbeni vodja orkestra Manchester Camerata, glavni gostujoči dirigent Simfoničnega orkestra iz Kolorada, umetniški partner Komornega orkestra svetega Pavla in glavni gostujoči dirigent orkestra City of London Sinfonia.

Orkester Slovenske filharmonije. Foto: Jaka Babnik
Orkester Slovenske filharmonije. Foto: Jaka Babnik

Leta 2020 je prejel prestižno medaljo mesta Pariz Grand Vermeil za zasluge na področju glasbe, in sicer kot priznanje za svoje delo glasbenega direktorja Pariškega komornega orkestra. Glasbeno se je oblikoval pri glasbenikih, kot sta Claudio Abbado in Nikolaus Harnoncourt, ki še danes pomembno vplivata na njegov slog in pristop, piše v sporočilu za javnost.

Koncert v zlati dvorani Musikvereina soorganizirata slovensko veleposlaništvo v Avstriji in Slovenski kulturno-informacijski center SKICA Dunaj, z njim pa bodo proslavili dan državnosti in 20. obletnico članstva Slovenije v EU-ju ter zvezi NATO.