Novi šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Lio Kuokman, bo dirigiral večino koncertov nove sezone Kromatike v Cankarjevem domu. Foto: Tat Keng Tey/RTV Slovenija
Novi šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Lio Kuokman, bo dirigiral večino koncertov nove sezone Kromatike v Cankarjevem domu. Foto: Tat Keng Tey/RTV Slovenija

V novi abonmajski sezoni Kromatike simfoniki RTV Slovenija pripravljajo osem koncertov, z njimi pa "pester repertoar skladb svetovne glasbene zakladnice in dela sodobne slovenske glasbene ustvarjalnosti", so zapisali v sporočilu za javnost. Poleg izjemnih in uveljavljenih glasbenikov se bodo občinstvu predstavili tudi mladi talenti.

Mesto šefa dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo s sezono 2024/25 prevzel Lio Kuokman, ki je doslej uspešno sodeloval s številnimi vodilnimi orkestri po vsem svetu. Trenutno je programski direktor Mednarodnega glasbenega festivala v Macau in stalni dirigent Filharmoničnega orkestra iz Hongkonga.

Dan pred vsakim koncertom lahko poslušalci v posebnemu podkastu Programa Ars prisluhnejo intervjujem z izvajalci in zanimivim dejstvom o skladbah, uvrščenih na spored. Podkast, ki ga pripravljata glasbeni urednik Programa Ars Primož Trdan in moderatorka Lidija Hartman, je na voljo v aplikacijah za podkaste in na spletni strani Programa Ars.

Jeseni najprej v ospredju skladatelj Kumar in solist Pajanović
Sezona Kromatike v jubilejnem letu skladatelja Alda Kumarja, prejemnika letošnje Kozinove nagrade, se začenja z njegovo skladbo Čelo Alp, ki je nastala pod vplivom poljske avantgarde. Nemški violončelist Danjulo Ishizaka bo izvedel zahtevni in močno izpovedni koncert Dmitrija Šostakoviča, v drugem delu koncerta pa bo na sporedu eno najbolj priljubljenih Brahmsovih del, simfonija št. 2.

Mladi violinist Nikola Pajanović je že v zgodnjem otroštvu pokazal izjemno glasbeno nadarjenost. Po nagradah, ki jih je dobil na domačih in mednarodnih tekmovanjih, ga glasbena pot vodi na prestižne koncertne odre. Gostoval bo tudi v sklopu drugega koncerta abonmaja, ki mu bo dirigiral Dawid Runtz, na sporedu bosta kompleksni Bartókov drugi Violinski koncert in Koncert za orkester poljskega skladatelja Witolda Lutosławskega.

Zimska koncerta v znamenju francoske glasbe in solista Lazića
Decembrski koncert bo uvedla simfonična pesnitev Jeana Sibeliusa, simbola finskega nacionalnega ponosa in neodvisnosti. Po nekaj letih bo znova v gosteh pianist Dejan Lazić, ki bo pričaral ljudske motive in lirične melodije priljubljenega Chopinovega koncerta, na sporedu pa bo prav tako Mendelssohnova Reformacijska simfonija, v kateri se skladateljeva instrumentacija in melodika povezujeta z zgodovinskimi in verskimi temami.

Na večeru francoske glasbe se bodo spomnili 150. obletnice rojstva velikega Mauricea Ravela. V uvodu kar z njegovim najbolj znanim delom – Bolerom, ki za orkester vedno pomeni poseben izziv. V nadaljevanju bosta sledili še dve Ravelovi skladbi, Tzigane in Poema Ernesta Chaussona, v sklopu katerih se bo predstavil mladi violinist italijanskega rodu Luka Faulisi. Večer pa bo zaokrožila veličastna Saint-Saënsova Orgelska simfonija.

Luka Faulisi. Foto: Moriccete Schlosser, RTV Slovenija
Luka Faulisi. Foto: Moriccete Schlosser, RTV Slovenija

Pomlad v znamenju orgel in hrvaških glasbenikov
Na marčevskem koncertu bo v Poulencovem Koncertu gostoval priznani organist Olivier Latry, ki je že pri 23 letih postal glavni organist katedrale Notre-Dame v Parizu. Pod taktirko mladega nemškega dirigenta in skladatelja Oscarja Jockla bo orkester izvedel še Bachov Ricercar v Webernovi instrumentaciji in Mozartovo Simfonijo Jupiter. Solistka bo tudi Petra Vidmar.

Aprila v goste prihajata hrvaška umetnika. Ivan Krpan je leta 2017 pri dvajsetih letih zmagal na Mednarodnem tekmovanju Ferruccia Busonija, enem najprestižnejših pianističnih tekmovanj, dirigent Ivan Hut pa je sprva žel uspehe kot violist, v času vse pogostejših solističnih nastopov pa se je začel intenzivneje ukvarjati z dirigiranjem in opravil še dirigentski študij na Umetniški univerzi Codarts v Rotterdamu. Dirigentove izkušnje z godali bodo podkrepile izvedbo dela The Card Players za godalni orkester Matica Romiha. Romihovo delo je bilo leta 2023 na 69. Mednarodni skladateljski tribuni Rostrum zmagovalno delo v kategoriji mladih skladateljev.

Yeol Eum Son. Foto: Marco Borrgreve, RTV Slovenija
Yeol Eum Son. Foto: Marco Borrgreve, RTV Slovenija

Ob koncu sezone skladba Vita Žuraja in solistka Yeol Eum Son
Maja bo na sporedu Mrtvaški ples čebel enega mednarodno najbolj priznanih slovenskih skladateljev, Vita Žuraja, pod taktirko temperamentne angleške dirigentke Catherine Larsen Maguire. V Mendelssohnovem Koncertu za violino se bo predstavil tudi mladi violinist Rok Zaletel Černoš, prvi Slovenec, ki se je uvrstil v polfinale prestižnega tekmovanja P. I. Čajkovskega v Moskvi, čigar Peta simfonija tega ruskega melodika bo zaokrožila večer.

Sanjarija Antona Lajovca bo uvedla zadnji koncert sezone. V goste prihaja Yeol Eum Son kot solistka v priljubljenem tretjem Koncertu za klavir in orkester Sergeja Rahmaninova, sezono Kromatike pa bo zaokrožila barvita Druga simfonija Jeana Sibeliusa, ki romantično tradicijo združuje z edinstvenim melodičnim in harmonskim jezikom, ki ga navdihujeta finska folklora in narava.