Projekt, ki ga bo dirigentka in umetniška vodja zbora Carmina Slovenica premierno predstavila nocoj v kulturni četrti Minoriti v Mariboru, poslušalcem omogoča, da lahko vsebino slišijo s pomočjo tehnologije na označenih geografskih točkah.

Foto: Carmina Slovenica
Foto: Carmina Slovenica

Vse enako nadarjene skladateljice
"Ko pomislimo na nekatere velike skladatelje skozi zgodovino, se nam samodejno pojavijo imena, kot so Mozart, Mahler, Schumann, Holst in Mendelssohn. Toda koliko nas si predstavlja ženske s temi priimki: Nannerl, Alma, Clara, Imogen in Fanny, vse enako nadarjene skladateljice," se sprašuje dirigentka.

Philomela opozarja na zavedanje o vrzeli v našem poznavanju glasbe, ki so jo ustvarile ženske, s projektom pa želi dirigentka spremeniti razumevanje kanona klasične glasbe in njene pretežno moške podobe. "Cilj projekta je raziskati pozabljeno identiteto zgodnjih skladateljic. Cilj je, da v celoti izbrišemo potrebo po izrazu 'ženske' skladateljice," so zapisali pri Carmini Slovenici.

Geolokacijska zvočna razstava, kot so poimenovali projekt, poslušalca popelje med dela baročnih skladateljic zahodne in vzhodne poloble, in sicer dela redovnic Marie Joachine Rodrigues, Caterine Assandre, Chiare Margarite Cozzolani in Marie Xaverie Perucone ter avtorice najstarejše dokumentirane skladbe s Kube Teodore Gines.

Glasbo izvajajo Carmina Slovenica, Karmina Šilec, Irena Pahor, Urška Breznik, Dina Slama, Simona Raffanelli Krajnc, Biserka Petkovič, Olga Pečeny, Sonia Altinier in Monica Pelliciari.

Foto: Carmina Slovenica
Foto: Carmina Slovenica
Foto: Carmina Slovenica
Foto: Carmina Slovenica

Projekt je zasnovan tako, da sprehajalca potopi v zvoke in v prostor z umestitvijo glasbe v prostore zunanjih dvorišč kulturne četrti Minoriti, so sporočili iz zbora. Poslušalci za to potrebujejo slušalke in aplikacijo Echoes, s pomočjo katere sledijo oznakam na zemljevidu. Ob vstopu na označene lokacije se sproži glasbena vsebina v izvedbi Carmine Slovenice.

Po besedah Karmine Šilec se v projektu združujejo sprehod, poslušanje in branje, s tem pa je obiskovalec soočen z drugačno izkušnjo poslušanja glasbe. Philomela je nastala ob dvajsetletnici nastopa Carmine Slovenice v Vatikanu, ko so v baziliki sv. Petra zazvenela dela skladateljic redovnic od 9. do 17. stoletja s projektom Musica Inaudita.
Ponovitve bodo v ponedeljek, torek in sredo, 28., 29. in 30. novembra.