V Zagrebu so nastopili 21. novembra in dan pozneje še v ljubljanski Hali Tivoli, Zappa pa je ta dva koncerta poimenoval Mothers of Invention Yugoslavian Extravaganza.

Naslovnica koncertnega albuma, ki bo izšel 14. oktobra. Foto: zappa.lnk.to
Naslovnica koncertnega albuma, ki bo izšel 14. oktobra. Foto: zappa.lnk.to

Takrat je ob njem na odru stala nekoliko okrnjena zasedba, v kateri so bili Andre Lewis (klaviature), Napoleon Murphy Brock (tenor saksofon in glavni vokal), Norma Bell (alt saksofon in vokal), Roy Estrada (bas) in Terry Bozzio (bobni).

Edinstveni nastopi za železno zaveso
Kot še navaja uradna spletna stran, posvečena Franku Zappi, se je "maestro v svojem slogu potrudil, da so bili ti legendarni nastopi za železno zaveso posneti". Založba Zappa Records/UMe bo tako 14. oktobra letos izdala album Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana, ki bo vseboval najboljše izvedbe skladb s teh dveh jugoslovanskih koncertov. Posnetki so "razvrščenih po točno določenem vrstnem redu, tako da bi prvič predstavil crème da la crème vsakega večera," še piše v napovedi.

Glasbenikov sin v vlogi producenta
Dve uri in pol trajajoči album s 27 skladbami sta producirala glasbenikov sin Ahmet Zappa (rojen v letu po tej turneji) in Joe Travers, ki je skrbnik glasbenikove zapuščine. Izdajo v različnih formatih spremljajo med drugim fotografije zasedbe iz tistega obdobja, ki sta jih posnela Gail Zappa (Frankova žena in Ahmetova mati) ter John Rudiak. Spremljajo jih tudi Traversovi zapisi, intervju s snemalcem teh koncertov Davyjem Moirom in tako rekoč pripoved iz prve roke in ilustracije bobnarja Bozzia.

"Polprofesionalno" snemanje jugoslovanskih koncertov
Sicer so bili v preteklosti na piratski vinilni izdaji že objavljeni posnetki s teh dveh koncertov, edini uradno izdani posnetek pa je bila izvedba skladbe Black Napkins z ljubljanskega nastopa, ki je bila uvrščena na izdajo Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa: A Memorial Tribute iz leta 1996 in je izšla torej tri leta po njegovi smrti. (Na prihajajoči album je uvrščena izvedba skladbe, posneta v Zagrebu). "Podrobnosti o snemanjih koncertov niso znane, vendar je bilo organizirano nekako tako, da sta bila nastopa posneta polprofesionalno," še navaja uradna spletna stran.

Frank Zappa (21. december 1940–4. december 1993) velja za enega najbolj inovativnih glasbenikov v zgodovini. Leta 1995 so ga vključili v Dvorano slavnih rock'n'rolla, leta 1997 so mu podelili še grammyja za življenjsko delo. Leta 2005 ga je revija Rolling Stone uvrstila na 71. mesto na lestvici stotih najboljših glasbenikov vseh časov. Foto: AP
Frank Zappa (21. december 1940–4. december 1993) velja za enega najbolj inovativnih glasbenikov v zgodovini. Leta 1995 so ga vključili v Dvorano slavnih rock'n'rolla, leta 1997 so mu podelili še grammyja za življenjsko delo. Leta 2005 ga je revija Rolling Stone uvrstila na 71. mesto na lestvici stotih najboljših glasbenikov vseh časov. Foto: AP

Zappa je Jugoslavijo obiskal po objavi albuma Bongo Fury (v sodelovanju s Captainom Beefheartom), ki je izšel oktobra 1975. Več pesmi s te izdaje je vključenih na seznam naslovov, ki so jih izvajali v okviru dotične jesenske turneje, med njimi so, denimo, Advance Romance, Carolina Hard-Core Ecstasy in Muffin Man. Sicer pa so izvajali tudi pesmi iz svojega nadvse obsežnega kataloga, kot so I Ain't Got No Heart, How Could I Be Such A Fool in I'm Not Satisfied s prvenca zasedbe The Mothers Of Invention iz leta 1966, naslovljenega Freak Out!.

Brez odklona od norme napredek ni mogoč.

Frank Zappa

Nedvomno pomemben del glasbene zgodovine
Prihajajoči koncertni album je pomemben del glasbene zgodovine, saj "ne zajema samo Zappovih edinih nastopov v Jugoslaviji, zgodnjih različic pesmi, ki so jih oboževalci spoznali in vzljubili, ampak tudi te edinstvene in redke zasedbe, ki je kmalu po teh nastopih razpadla," še piše v napovedi izida. Kot je Travers zapisal v spremnem besedilu, je "Norma Bell zapustila skupino pred letom 1976. Čeprav sta bila Andre Lewis in Roy Estrada sčasoma odpuščena po koncu turneje v začetku leta 1976 (zaradi česar je bila to zadnja Zappova skupina, v kateri je Roy igral bas kitaro), se je Frankovo in Royevo prijateljstvo nadaljevalo. Napoleon je odšel in se sčasoma vrnil leta 1984. Terry je postal ikona, in čeprav je skupino zapustil leta 1978, bo njegov prispevek k Zappovi glasbi živel večno kot eden najbolj posebnih in najpomembnejših bobnarjev v karieri FZ."

Zasedba Grandmothers of Invention, tako rekoč reinkarnacija zasedbe The Mothers (of Invention), ki jo sestavljajo nekdanji člani, je leta 2014 nastopila v Kinu Šiška. A med njimi ni nobenega, ki bi nastopil tudi leta 1975 v Ljubljani.