Foto: BoBo

Podobno kot dopoldne na Dunaju, kjer so poslušalcem pred televizijskimi in radijskimi zasloni zaželeli srečno novo leto ob zvokih glasbe 19. stoletja, so tudi Slovenski filharmoniki pripravili lahkoten in všečen glasbeni spored, s katerim bodo svojemu občinstvu zaželeli uspešno in zdravo leto.

Orkester in zbor bo vodil dirigent Philipp von Steinaecker, solistka bo domača sopranistka Nika Gorič.

Iz oper in operet velikega francoskega mojstra zabavne gledališke glasbe
Orkester in Zbor Slovenske filharmonije pod taktirko von Steinaeckerja in s solistko Niko Gorič bodo izvedli izbor priljubljenih stavkov iz oper in operet velikega francoskega mojstra zabavne gledališke glasbe Jacquesa Offenbacha ter danes manj znanega, a nekoč izjemno priljubljenega avstrijskega skladatelja Franza von Suppeja.

Foto: BoBo

Offenbachov glasbeni svet je bil svet zabave, naraščajoče ekonomske moči, glamurja, gledališča, plesa in kavarn. S svojo glasbo se je želel "boriti proti dolgčasu", zato je v svojih operetah prepletal zvok metropol, ljudskih pesmi, religioznih napevov, salonov in kavarn z znanjem in poznavanjem visoke umetnosti.

"Uspeh njegovih operet je v kolažiranju različnih glasbenih citatov in njihovi rekontekstualizaciji. Njegova dediščina ne postavlja zgolj temeljev opereti 19. stoletja, temveč je tudi izhodišče poznejšemu muzikalu," piše v koncertnem listu.

Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot Orkester Slovenske filharmonije. Zaradi odlične geografske lege med Alpami in Jadranom, na osišču germanskega, romanskega in slovanskega sveta, je lahko glasbena umetnost sledila vplivom tako s severa in juga kot tudi z vzhoda in zahoda. Foto: Slovenska Filharmonija

Lahkotnejša avstrijska in nemška glasba
Von Suppe je s številnimi operetami in drugimi odrskimi deli pomembno prispeval k razvoju lahkotnejše avstrijske in nemške glasbe v 19. stoletju, med njegovimi vzorniki je bil tudi Offenbach.

Sopranistka mednarodnega slovesa Nika Gorič se je domačemu občinstvu že večkrat predstavila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v sklopu Festivala Ljubljana. Lani je zaključila umetniški doktorat na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je prejela kraljičino nagrado za študentko leta. Nastopala je v Gradcu, Londonu, Mariboru, na Salzburških slavnostnih igrah, v Narodni operi Bordeaux, predstavila se je tudi na Radiu 3 BBC in v Avstraliji.

Pravkar se je vrnila s turneje po Kitajski, kjer je nastopila kot predstavnica Salzburških slavnostnih iger. Januarja se bo v naslovni vlogi predstavila na festivalu Opera Rara v Krakovu, v letu 2019 pa bo v Berlinski filharmoniji krstno izvedla delo skladateljice Unsuk Chin.

Koncertu bo dirigiral Philipp von Steinaecker, učenec Johna Eliota Gardinerja in Claudia Abbada. Znan je po široki glasbeni radovednosti, njegov repertoar pa obsega dela tako starejših glasbenih obdobij – na tem področju je ustanovil ansambel Musica Saeculorum – kot tudi sodobne glasbe.