Imidž novega albuma je med drugim bojda navdahnila Gena Rowlands, zvezda filmov svojega moža Johna Cassavetesa. Foto: Promocijsko gradivo
Imidž novega albuma je med drugim bojda navdahnila Gena Rowlands, zvezda filmov svojega moža Johna Cassavetesa. Foto: Promocijsko gradivo

Vstopnice za koncert, ki se bo 14. junija naslednjega leta zgodil v Kinu Šiška, bodo v predprodaji na voljo od tega petka ob desetih zjutraj naprej; kupite jih lahko prek spleta in prodajne mreže Eventim. To bo edini koncert v naši bližini, saj glasbenica nato pot nadaljuje v Prago, Varšavo, Berlin in Köln.

Predmet turneje je album Daddy's Home, glasbeničina sedma studijska izdala. Izšel je maja letos, produciral ga je vseprisotni Jack Antonoff, spletni portal Pitchfork pa ga je opisal kot "globoko oseben in pogumen album". "Neverjeten talent in sijajen glasbeni katalog: njena natančnost se kosa z darom za preobrazbe v slogu Bowieja. (...) Daddy's Home, poklon rokenrolu sedemdesetih, odlikuje kameleonska preciznost; niti ena sama nota ali en sam las na njeni svetlolasi lasulji niso neurejeni. Gre za njen najbolj oseben album do danes, saj pripoveduje zgodbo zaporniške kazni njenega očeta in lastnega strahu pred materinstvom." Portal The Needle Drop je ploščo Daddy's Home označil za najmočnejše delo St. Vincent po Strange Mercy, revija The Rolling Stone pa za "mutantni virus retropopa, prežet z izročilom New Yorka".

Annie Clark je kariero začela v spremljevalni zasedbi Sufjana Stevensa, leta 2006 pa je začela samostojno pot kot St. Vincent. Po nizu samostojnih albumov – Marry Me (2007), Actor (2009), Strange Mercy (2011) – in skupni izdaji Love This Giant z Davidom Byrnom (iz Talking Heads), je s četrto ploščo St. Vincent zasedla vrhove lestvic najboljših plošč leta 2014. Postala je prva samostojna izvajalka v 20 letih, ki je dobila nagrado grammy za najboljši alternativni album.

"V popglasbi ni nikogar, ki bi bil zares podoben Annie Clarke," se je ob izidu albuma pridušalo uredništvo revije Paste. Foto: Promocijsko gradivo

Naslednja izdaja, futuristično pop s priokusom novega valka, Masseduction iz 2017, je pobrala še dva grammyja. Široki razpon St. Vincent izkazuje tudi širok nabor sodelovanj, ki zajema tako pop zvezdnici Taylor Swift in Duo Lipo kot Nirvano, Swanse, Metallico ali Nino Kraviz.

Pesmi, ki so se pozneje znašle na albumu Daddy's Home, so začele nastajati pozimi 2019, ko je njen oče po devetih letih zaključil svojo zaporno kazen (podatek, ki ga je izbrskal in obelodanil tabloid Daily Mail). Ustvarjalna pot jo je pripeljala do vinilnih plošč, ki sta jih z očetom poslušala v njenem otroštvu. Občutje tega robatega, umazanega New Yorka sedemdesetih lepo utelesita singla Pay Your Way In Pain in The Melting Of The Sun.