Gyorgy Kurtag se je rodil 19. februarja 1926. Foto: EPA
Gyorgy Kurtag se je rodil 19. februarja 1926. Foto: EPA

Tako bo mogoče med 18. in 21. februarjem v sklopu festivala spremljati dogodke na spletni strani glasbenega centra, Lisztove akademije in dvorane Mupa.

Poleg Kurtagovih del bo mogoče slišati še stvaritve Gyorgyja Ligetija in Andrasa Szollosyja, izvedli pa jih bodo orkester Obudai Danubia, komorni orkester UMZE in ansambel za sodobno glasbo Lisztove akademije. Dirigirali bodo Peter Eotvos, Gergely Vajda in Andras Keller.

S festivalom bo sovpadel tudi izid novih posnetkov Kurtagovega najpomembnejšega glasbenega dela Reki Petra Bornemisze pri založbi BMC Records.

Gyorgy in Marta Kurtag v ozadju na posnetku iz leta 2001. Foto: EPA
Gyorgy in Marta Kurtag v ozadju na posnetku iz leta 2001. Foto: EPA

Pogled vnukinje na umetniški odnos med dedkom in babico
Poleg koncertov bo v okviru festivala na ogled tudi 15 kratkih filmov, ki jih je ustvarila skladateljeva vnukinja Judit Kurtag. Filmi pripovedujejo o umetniškem odnosu med skladateljem in njegovo ženo, pianistko Marto Kurtag, še piše madžarska tiskovna agencija MTI.

Gyorgy Kurtag se je rodil 19. februarja 1926 v Lugoju v zahodni Romuniji. Mednarodno slavo je dosegel leta 1981, ko je Pierre Boulez pri njem naročil glasbeno delo za Ensemble InterContemporain. Z Marto Kurtag je bil poročen do njene smrti v letu 2019, leta 1954 pa se jima je rodil sin Gyorgy Kurtag ml., ki je prav tako skladatelj.