Sorodna novica Deset let po godčevi smrti: "Slakova glasba predvsem vzbuja spomine na otroštvo"

Glasba, ki dokazano razveseljuje in povezuje
Slovenska ljudska stranka (SLS) je svoj predlog vložila prek državnega svetnika Toneta Hrovata. Kakovostna slovenska narodno-zabavna glasba je namreč po njihovem mnenju neupravičeno pogosto deležna slabšalnih oznak, čeprav dokazano razveseljuje in povezuje največ Slovencev doma in po svetu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pesmi, kot sta Slakova V dolini tihi in Na Golici Ansambla bratov Avsenik ter mnoge druge narodno-zabavne pesmi, so nenadomestljive na najrazličnejših prireditvah, še posebej tistih s poudarjeno narodno in domoljubno vsebino.

Zakon o Prešernovi nagradi sicer v 4. členu določa, da se nagrada posmrtno praviloma ne more podeliti. Izjemoma se lahko podeli, če je ustvarjalec še živel na dan, ko je upravni odbor Prešernovega sklada prejel vse nominacije strokovnih komisij in lahko začne odločati, še piše v zakonu.

Izraz priznanja vsem kakovostnim narodno-zabavnim glasbenikom
Po mnenju stranke SLS bi bila posthumna podelitev Prešernove nagrade Lojzetu Slaku ter Slavku in Vilku Avsenik (Vilko je sicer pozneje znova prevzel izvorno obliko priimka, torej Ovsenik) izraz priznanja vsem kakovostnim avtorjem in izvajalcem narodno-zabavne glasbe. Kot so še zapisali, bi pomenila tudi popravo doslej premalo spoštljivega odnosa do te glasbene zvrsti ter njenih avtorjev in izvajalcev.