"Njegove improvizacije naseljujejo lastno vesolje – delno trdi apokaliptični rock, delno vilinska folklora, francoska simfonija, ki stresa cerkveno ladjo, vendar tako prepričljive, da ne moremo govoriti o hibridnem spajanju klasike in popa, temveč bolj o glasbi, ki se ... razgrinja v lastni lepoti," je o Idenstamu zapisal časopis Nord West Zeitung. Foto: Nikolai Lund

Idenstam bo izvedel dela nemške in avstrijske glasbene tradicije, od Jean-Baptista Lullyja v lastnih priredbah do Johanna Sebastiana Bacha in Antona Brucknerja. Predstavil se bo tudi kot avtor suite Kovinski angel. Koncert bo drevi ob 19.30.

Orgelski most med klasiko in klasičnim rockom
Koncertni organist, skladatelj in folkglasbenik Gunnar Idenstam si prizadeva orgelsko glasbo približati širšemu občinstvu, poglobiti njeno razumevanje in preseči omejitve žanra. Ima klasično glasbeno izobrazbo, a ga že od nekdaj zanimata tudi ljudska glasba in simfonični rock 70. let. Danes te različne vplive vnaša v kontekst orgelske glasbe in ob tem gradi mostove med tradicijo glasbe francoskih stolnic, energijo simfoničnega rocka in švedsko ljudsko glasbo.

"Navdušujoče so njegove priredbe velikih instrumentalnih mojstrovin, med drugim Ravelovega Valčka in Debussyjevega Morja, ki v orgelski podobi ustvarjajo ozračje in zvočne barve orkestrskih razsežnosti. Kot folkglasbenik izstopa s transpozicijami, ki svojske prvine švedske ljudske glasbe prestavljajo v orgelsko zvočnost," so zapisali v CD.

Repertoarno večplastnost avtorja in poustvarjalca mu je omogočila izobrazba na Kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu. Zatem se je iz francoske tradicije izpopolnjeval pri Marie-Claire Alain v Parizu. Je prvi in do danes edini severnoevropski zmagovalec najbolj prestižnega orgelskega tekmovanja iz improvizacije za veliko nagrado Chartresa, ki jo je prejel leta 1984.
Od leta 1986 kot koncertni organist nastopa na prizoriščih po vsem svetu in sodeluje z glasbeniki iz različnih zvrsti.