BUMfest 15 se odvija med 20. in 22. januarjem v Domu II. Slovenskega Tabora Žalec.

Avstrijsko-danski dvojec Funky Currywurst Brothers sta Johannes Bohun in Peter Stavrum Nielsen. Foto: BUMfest
Avstrijsko-danski dvojec Funky Currywurst Brothers sta Johannes Bohun in Peter Stavrum Nielsen. Foto: BUMfest

Uvodni dogodek letošnjega festivala je Matineja za šole s Funky Currywurst Brothers. Avstrijsko-danski dvojec je na BUmfestu nastopil že pred sedmimi leti, vendar z zgolj 15-minutnim glasbenim vložkom. Tokrat bosta Johannes Bohun in Peter Stavrum Nielsen nastopila tudi v celovečernem petkovem terminu. "Njun nastop je poln energije, govorice telesa in nalezljivega smeha. Obema skupinama se bo pridružil tudi SToP, Slovenski tolkalni projekt, ki bo festival v nedeljo tudi zaključil z družinsko matinejo. Stopovci so k sodelovanju povabili čarodeja Magic Aleksandra, ki bo z njimi prvič sodeloval ravno na BUMfestu," je sporočil umetniški vodja festivala Dejan Tamše.

Umetniški vodja festivala Dejan Tamše. Foto: BUMfest
Umetniški vodja festivala Dejan Tamše. Foto: BUMfest

Med nastopajočimi je omenil še španski kvartet Piscore, ki je po njegovi oceni še vse kaj drugega kot zgolj tolkalna skupina. "Je teater v malem," je ocenil Tamše. Festival se bo sklenil v nedeljo z družinsko matinejo, ki ji bo sledil nastop Slovenskega Tolkalnega Projekta (StoP).

"Glasba je od nekdaj v človeški kulturi"
Letošnji ambasador BUMfesta je glasbenik in voditelj Dejan Krajnc. "Kot akademsko izobražen glasbenik si prizadevam za širjenje glasbe med ljudi in si želim, da bi jo ponesel med vse generacije. Glasba je od nekdaj v človeški kulturi. S festivali, kot je ta, jo ne le ohranjamo pri življenju, temveč jo poveličujemo. Glasba je skoraj tako nujna za preživetje, kot so voda, hrana in zrak," je dejal Krajnc. Kot ambasador si bo prizadeval, da bo festival, na katerem pričakujejo več kot tisoč obiskovalcev, približal ljudem ter da bodo tolkala in bobni dosegli tudi tiste, ki do danes niso ločili med pravim ritmom in metrumom. Dodal je še, v kako veliko čast mu je, da je del nečesa tako velikega, kot je BUMfest, in da bo letos torej ambasador dolgoletne zgodbe, ki jo piše ta mednarodni festival.

Glasba tolkal ponazarja utrip življenja
Žalski župan Janko Kos je opomnil, da je BUMfest že vrsto let najbolj odmeven in prepoznaven mednarodni festival v tem okolju. Že v uvodnem letu 2007 je festival postavil visoka merila in pričakovanja tako od nastopajočih kot vseh sodelujočih. Po njegovem mnenju je vsakič nova izvedba festivala nekaj posebnega in svojevrstno presenečenje, ki ga nestrpno pričakujejo. Župan je izpostavil še, da je festival s svojim 15-letnim delovanjem dokazal, da je glasba tolkal s svojo dinamiko neusahljiv vir energije, ki na svojevrsten način ponazarja utrip življenja.

BUMfest organizirata Slovenski Tolkalni Projekt ter Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec.