Protestnice s transparenti, na katerih piše
Protestnice s transparenti, na katerih piše "Gülşen ne bo nikoli hodila sama", so pevko na prvi dan sojenja prišle podpret pred sodišče v Carigradu. Foto: AP
Gülşen se je v domovini prijel vzdevek
Gülşen se je v domovini prijel vzdevek "turška Madonna". Foto: Reuters

Če bo sodišče odločilo, da je kriva, Gülşen grozijo do tri leta zaporne kazni.

Sodišče na današnjem prvem zaslišanju pevki ni preklicalo prepovedi zapustiti državo; obtoženka se je izrekla za nedolžno. Pevkin odvetnik Emek Emre je današnjo odločitev sodnika že označil za "protizakonito" in napovedal pritožbo. Sodni proces se bo nadaljeval 21. decembra.

"Žalila" predsednikovo almo mater
Obtožbe na račun pevke so povezane z izjavami na aprilskem koncertu, na katerem se je pevka na odru pošalila, da je "perverznost" enega od članov spremljevalne glasbene skupine posledica njegovega šolanja na eni od gimnazij imam Hatip, kjer poteka šolanje za imame in pridigarje. "Imam" je namreč vzdevek člana spremljevalne skupine, s katerim se je šalila.

V mladosti je bil učenec tovrstne gimnazije tudi zdajšnji turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, pa tudi nekateri drugi člani trenutne vlade.

Prvi dan sojenja v Carigradu. Foto: AP
Prvi dan sojenja v Carigradu. Foto: AP
Pevkin odvetnik je že napovedal, da se bodo pritožili na prepoved zapuščanja države. Foto: AP
Pevkin odvetnik je že napovedal, da se bodo pritožili na prepoved zapuščanja države. Foto: AP

"To je bila samo šala med dvema človekoma, ne pa kakršna koli izjava," je Gülşen Colakoglu, kot ji je v resnici ime, danes povedala sodišču. "Nisem privzela drže, ki bi ljudi spodbujala k sovraštvu ali nenaklonjenosti. Nisem targetirala nobene tretje osebe, družbenega razreda ali dela družbe," je še povedala in prosila za oprostitev.

Stari posnetki viralno zakrožili
46-letno pevko so aretirali avgusta, ko se je na spletu pojavil več mesecev star posnetek s koncerta. (Kritiki režima ocenjujejo, da je aretacija eden od Erdoganovih manevrov za konsolidacijo lastne moči pred volitvami prihodnje leto.) Po petih dneh v zaporu je preživela še petnajst dni v hišnem priporu.

Gülşen se je sicer za svoje besede na družbenih omrežjih opravičila in poudarila, da je šlo za šalo. Obenem je namignila, da so njene besede zagrabili "tisti, ki želijo razdvojiti turško družbo".

Na sodišču se je v vlogi tožnikov pojavilo več ljudi, večinoma nekdanjih dijakov gimnazije imam Hatip, ki so izrazili ogorčenje in obžalovanje zaradi pevkinih izjav. Številni so tudi poudarili, da se počutijo prizadete, in Gülşen obtožili, da razdvaja turško družbo. V preteklosti je bila večkrat tarča kritik zaradi svojega sloga oblačenja in podpore LGBT-skupnosti.