Aco Razbornik se je poslovil danes v 78. letu starosti, je poročal Val 202.

Aco Razbornik (1946–2024). Foto: Studio Tivoli
Aco Razbornik (1946–2024). Foto: Studio Tivoli

Leta 1946 rojeni Razbornik se je v slovensko glasbeno zgodovino zapisal kot velikan glasbene produkcije, ki je posnel vrsto kultnih slovenskih albumov. Prvi med njimi je bil znameniti album Odpotovanja kantavtorja Tomaža Pengova, ki sta ga leta 1973 z improvizirano opremo posnela pri Pengovu doma.

Od samouka in amaterja do čislanega mojstra
"Bil sem samouk in amater. Začel sem na elektroservisu na Mačkovi ulici v Ljubljani, kjer sem popravljal magnetofone in hi-fi opremo. Tam sem glasbenikom tudi popravljal mikrofonske kable in drugo opremo," je pred časom opisal svoje začetke v intervjuju za časnik Delo.

V 80. letih prejšnjega stoletja je ustanovil Studio Tivoli, o katerem je v omenjenem intervjuju dejal: "No, saj studio niti ni bil vrhunski, imel je pač solidno opremo za tiste čase. Bil pa je konkurenčen državnim studiem, ker sem imel 24-kanalno snemalno mizo. To je omogočalo več ustvarjalne svobode in več nasnemavanj." V tem studiu je bilo posnetih več kot 500 albumov, ki so postali del slovenske in jugoslovanske zabavnoglasbene zapuščine.

Kot mojster zvoka je med drugim sodeloval s slovenskimi glasbenimi zasedbami, kot so Buldožer, September, Oko, Pankrti, Lačni Franz, Laibach, Siddharta in Big Foot Mama. Sodeloval je tudi z glasbeniki s področja nekdanje skupne države, med katerimi so bila tudi znamenita imena, kot so Bijelo dugme, Ekatarina Velika, Atomsko Sklonište, Paraf, Jinx, Majke ter Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Josipa Lisac, Neda Ukraden in Mišo Kovač. Sodeloval pa je tudi s tenoristoma Andreo Bocellijem in Josejem Carrerasom.

Mož šegavega pogleda, ki je vedel, kaj je dober zvok
"Aco Razbornik, mož šegavega pogleda in še bolj iskrivih misli, se je snemalne tehnike učil pri mojstru Miru Bevcu v studiu Akademik," je zapisal Andrej Karoli. Kot je dodal, je Razbornik "pomagal vzgojiti generacije novih tonskih mojstrov, in ko sem pred leti pripravljal oddajo Sredi srede in spraševal najbolj osnovna vprašanja o glasbeni produkciji, je Aco Razbornik razlagal z dolžnim spoštovanjem do neznanja in hkrati na način, da je dal vedeti, da opravlja najbolj pomembno delo na svetu. In v resnici ga je. Čeprav ne pomislimo, glasba nas pač spremlja skoraj na vsakem koraku." Karoli je svoj zapis sklenil z besedami, da je Aco Razbornik "vedel, kaj je dober zvok. Vsakič in V nasmehu nekega dneva."

V zadnjih letih posvečanje visokokakovostnim mikrofonom
V Glasbenem uredništvu Radia Prvi so zapisali, da je danes "med glasbeniki odjeknila žalostna vest o smrti enega največjih slovenskih tonskih mojstrov in producentov. V 78. letu starosti se je poslovil Aco Razbornik. Lastnik legendarnega studia Tivoli v Ljubljani je v svoji dolgoletni karieri sodeloval s številnimi slovenskimi in jugoslovanskimi glasbeniki. Na tej poklicni poti se je znašel po naključju, ko je na začetku 70. let posnel prvi neodvisni album popularne glasbe v Jugoslaviji: album Odpotovanja kantavtorja Tomaža Pengova."

Kot so še dodali, so glasbeniki "zelo cenili njegovo vrhunsko tehnično znanje in inovacije, prvi je imel 24-kanalno mešalno mizo v nekdanji skupni državi, zadnja leta pa se je posvečal izdelavi visokokakovostnih mikrofonov. Čeprav se je skromno držal v ozadju, je njegovo delo pustilo neizbrisen pečat v slovenski in jugoslovanski glasbeni ustvarjalnosti. Vsem, ki smo ga poznali in z njim sodelovali, bo Aco Razbornik ostal v najlepšem spominu."

Umrl je Aco Razbornik