Andrew Fletcher. Foto: EPA
Andrew Fletcher. Foto: EPA

"Presunjeni in polni smo žalosti zaradi prezgodnje smrti našega dragega prijatelja, družinskega člana in kolega Andyja Fletcha Fletcherja," so še zapisali. "Zmeraj je bil tam, ko si potreboval podporo, živahen pogovor, smeh ali mrzlo pivo. V srcih smo z njegovo družino in prosimo, da jih ohranite v svojih mislih in spoštujete njihovo zasebnost v tem težkem času."

Z baskitare za klaviature
Andrew Fletcher se je rodil leta 1961 v Nottinghamu v Angliji, pozneje se je preselil v Basildon. Tam je v poznih 70. letih s sošolcem Vinceom Clarkom ustanovil zasedbo No Romance in China, v kateri je igral bas kitaro. Leta 1980 se jima je pridružil Martin Gore, s čimer so se preimenovali v Composition Of Sound, vsi trije člani so muzicirali na sintesajzerjih, Gore je bil tudi avtor besedil in pevec. Ko se jim je leto pozneje pridružil pevec Dave Gahan, so se preimenovali v Depeche Mode, kar je bil Gahanov predlog.

Več kot 100 milijonov izvodov albumov
Leta 1981 je Clarke malo po izidu njihovega debitantskega albuma Speak & Spell zapustil Depeche Mode in pozneje ustanovil zasedbo Yazoo in nato še Erasure. Z njegovim odhodom je Gore postal glavni avtor glasbe Depeche Mode, njihova glasba pa je s tem in s pridružitvijo Alana Wilderja postala temačnejša. V 80. in 90. letih so nanizali številne mednarodne uspešnice in se proslavili celo s 14 albumi na britanskih lestvicah desetih najboljših studijskih albumov. Skozi leta so prodali več kot 100 milijonov albumov po vsem svetu.

Posnetek s koncerta v Ljubljani leta 2013. Fletcher je za klaviaturami na desni strani. Foto: Matjaž Tavčar
Posnetek s koncerta v Ljubljani leta 2013. Fletcher je za klaviaturami na desni strani. Foto: Matjaž Tavčar

Leta 1995 je tudi Wilder zapustil zasedbo, od takrat je bil dejaven jedrni trio v sestavi Gahan, Gore in Fletcher, vse do izdaje albuma Spirit v letu 2017 in svetovne turneje, v okviru katere so nastopili tudi v Ljubljani. Leta 1998 sta se sicer triu pridružila tudi Christian Eigner na bobnih in Peter Gordeno na klaviaturah.

"Visoki lik v ozadju"
Fletcher je sodeloval na vseh dosedanjih studijskih albumih zasedbe, ki je bila leta 2020 sprejeta v dvorano slavnih rokenrola. Sicer pa je bil Andrew Fletcher tudi de facto menedžer in medijski predstavnik Depeche Moda. Leta 2013 je Fletcher v intervjuju povedal, da je on tisti "visoki lik v ozadju, brez katerega ta mednarodna korporacija, imenovana Depeche Mode, ne bi nikoli delovala". Med največje uspešnice zasedbe nedvomno spadajo Personal Jesus, Enjoy The Silence in Just Can't Get Enough.

Vzrok glasbenikove smrti za zdaj še ni bil razkrit.