Foto: BoBo
Foto: BoBo

Marko Brecelj je bil na umetniškem prizorišču navzoč slabih 50 let, v tem času pa je med drugim objavil samostojni album Coctail, pri katerem je sodeloval z legendarnim aranžerjem Bojanom Adamičem, in tri plošče z rokovsko skupino Buldožer. Mnogi ga še danes štejejo za enega najboljših kantavtorskih albumov v slovenskem prostoru.

Ustanovil je Društvo prijateljev zmernega napredka
Leta 1991 je prevzel vodenje Mladinskega kulturnega, socialnega in multimedijskega centra v Kopru in ustanovil Društvo prijateljev zmernega napredka.

Ena njegovih najbolj znanih skladb je Alojz valček, ki ga je posvetil profesorju matematične fizike Alojzu Kodretu. Med njegovimi najbolj znanimi pesmimi so še Črni Peter, Škandal v Rdečem baru, Požar ter Duša in jaz.

Svojo glasbeno pot je sicer začel kot violinist v kvartetu Trije črnci in v ljubljanskem triu Krik, a je pozneje igranje violine opustil. Najprej je širše občinstvo opozoril nase kot kantavtor in šansonjer z nastopom na Mladinskem festivalu v Subotici leta 1974, kjer je tudi prejel nagrado strokovne žirije.

Izjemno obdobje Buldožerja

Plošča je bila nagrajena z nagrado "sedem sekretarjev SKOJ-a". Na albumu je bila predstavljena tudi pesem Hiškar Rogač, ki jo je posnel z nekaterimi člani skupine Sedem svetlobnih let. Z njimi je ustanovil rokskupino Buldožer, kjer je deloval kot pisec večine besedil in pevec, eden izmed vrhuncev skupine pa je bila plošča Pljuni istini u oči. V okviru te vsejugoslovanske atrakcije je Brecelj postal eden vidnejših frontmanov, vokalistov in avtorjev na jugoslovanskem rokovskem prizorišču konca 70. let 20. stoletja. V skupini je ostal do leta 1979 in z njo posnel dve plošči LP ter soundtrack za film Živi bili pa vidjeli, ki je tudi izšel v obliki mini LP-ja, na puljskem filmskem festivalu pa je dobil zlato areno.

Nato je skupino zapustil in se vrnil h kantavtorstvu ter ustvaril nekaj pesmi, ki so v alternativnih glasbenih krogih postale hiti (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.). S pesnikom Ivanom Volaričem - Feom sta združila svojo kreativnost v Duu Zlatni zubi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Leta 1983 in 1984 je vodil bend Marjanov čudni zajec. Leta 1986 je nato znova izdal kantavtorski album Desant na rt Dobre nade, konec 80. pa je svoje moči združil še s saksofonistom Primožem Šmitom in baskitaristom Alešem Joštom v projektu Javna vaja. Kot gost je sodeloval z različnimi glasbenimi skupinami (SRP, Strelnikoff itd.). Za njegovo delo sta značilni ironija in kritika malomeščanske družbe.

Za koprskega župana je kandidiral na vseh volitvah

Sorodna novica Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj, umetnik skrajne neupogljivosti

Po letu 1981 je vodil Mladinski, kulturni, socialni in multimedijski center (MKSMC Koper) v Kopru, Društvo prijateljev zmernega napredka ter stranko Akacije. Kandidiral je na vseh volitvah za mesto koprskega župana in po izvolitvi Borisa Popoviča vsak dan njegovega mandata izvajal monumentalni performans, imenovan Kolenovanje pred mestno občino. Bil je svetnik v mestnem svetu MO Koper (2003–2007). Izvedel je vrsto "mehkoterorističnih" akcij; ena od njih je vatentat, ko s pihalnikom izstreliš v nasprotnika košček vate. V svojem dolgem ustvarjalnem življenju je zamenjal več identitet in se v slovenski javnosti prikazoval v različnih personifikacijah, je še zapisano na Wikipediji.

Kot je bilo zapisano v utemeljitvi Ježkove nagrade, je Brecelj težko ulovljiv, ker je v svojem dolgem ustvarjalnem življenju zamenjal že več identitet in se v slovenski javnosti prikazoval v različnih personifikacijah.

Številni odzivi na Brecljevo smrt

Poslovil se je Marko Brecelj

Na njegovo smrt se je že odzvala vrsta glasbenih kolegov in somišljenikov. Nekateri na Facebooku in Twitterju delijo skupne anekdote, drugi pesmi in fotografije, vsi pa se strinjajo, da je odšla legenda.

Vlado Kreslin se je spomnil skupnih glasbenih trenutkov: "Velik užitek, čast in privilegij biti na odru z Markom Brecljem." K objavi pa je dodal skupno fotografijo nastopa.

Režiser in aktivist Jaša Jenull je zapisal: "Umrl je narodni heroj angažiranega kulturnega ustvarjanja in velikan slovenskega kantavtorstva Marko Brecelj. Slava mu! Na današnjem protestu bo Jani Kovačič izvedel njegovo Parado."

Glasbeni kolega Drago Mislej - Mef je zapisal: "Naj mu bo vse dobro in naj naredi malo reda tam, kamor gre." Slikar in pisatelj Arjan Pregl je parafraziral njegov verz: "Šel je daleč od tod, daleč od mafije. Srečno pot, Marko Brecelj."

Ilustrator in stripar Iztok Sitar je zapisal: "Marko Brecelj je odšel v večna lovišča. Zadnjič sva se videla pred letom in pol, ko smo pri njem doma pekli ribe. Zdaj sta spet skupaj s Feom (Ivan Volarič - Feo)." Ženski pevski zbor Kombinat je bil kratek in jedrnat. Ob novici o Brecljevi smrti so objavile zgolj: "Ne!"


Portret Marka Breclja
Nastop Marko Brecelj Sexy Disco Hit
Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj?
Marko Brecelj, 31. Ježkov nagrajenec