Anita Lane in Nick Cave. Foto: Peter Milne
Anita Lane in Nick Cave. Foto: Peter Milne

Smrt glasbenice je potrdil predstavnik njene založbe, ni pa znan vzrok zanjo. Anita Lane je bila rojena v zgodnjih šestdesetih letih, a tudi njen natančen datum rojstva ni javno znan.

Anita Lane se je rodila v Melbournu, kjer je v sedemdesetih obiskovala fakulteto in začela razmerje z Nickom Cavom. Skupaj sta se preselila v Evropo, kjer sta najprej sodelovala pri Caveovem bendu The Birthday Party (Anita je za njihov prvenec, album Prayers on Fire (1981), napisala pesem A Dead Song). "Anita je bila katalizator za zgodnje razmišljanje in umetniško samozavest Nicka Cava," je pozneje zapisal fotograf Bleddyn Butcher, ki je glasbenik dokumentiral v njunem berlinskem obdobju.

Skupaj sta pisala tudi pesmi za drugi album The Birthday Party, pozneje pa se je Anita pridružila Nickovi naslednji skupini, Nick Cave and The Bad Seeds. S to postavo ni ostala dolgo, pa tudi Cavom sta se v sredini osemdesetih razšla. Še naprej je sicer pisala besedila, vključno s singloma Stranger Than Kindness in From Her to Eternity. S Cavom sta za album Murder Ballads (1996) skupaj odpela duet Death is Not the End, priredbo pesmi Boba Dylana.

Glasba, ki priznava negotovost in strah
Anita Lane je leta 1988 izdala samostojno malo ploščo, Dirty Sings, s katero je hotela "poveličevati negotovost, ne pa samozavesti in uspeha". Za ploščo je Cave igral klavir v pesmi Lost in Music (priredba skupine Sister Sledge). V karieri je Lane posnela še nekaj markantnih priredb, na primer Sexual Healing (Marvin Gaye) in Home Is Where the Hatred Is (Gil Scott-Heron).

Mala plošča Dirty Sings je pozneje – v družbi novih komadov – izšla kot prvenec Dirty Pearl (1993). Singel The World’s a Girl je imel na B strani priredbo klasike Je T’aime … Moi Non Plus, ki sta jo spet odpela s Cavom. Leta 2001 je izdala še drugi samostojni album, Sex O’Clock.

Anita Lane je tudi z drugimi člani The Bad Seeds sodelovala pri različnih projektih: pela je na prvem samostojnem albumu Barryja Adamsona, Moss Side Story (1989). Glas je posodila za dva albuma Micka Harveya, Intoxicated Man in Pink Elephants, ter sodelovala pri albumu Tabula Rasa skupine Einstürzende Neubauten, ki jo je ustanovil Blixa Bargeld.

Med številnimi pokloni Aniti Lane na družbenih omrežjih je tudi posvetilo Susie Cave, žene Nicka Cava. "Draga Anita, tako zelo te imava rada," je zapisala, in dodala besedilo moževe pesmi Sad Waters (1986).