Leta 2018 so se v slavni švicarski koncertni dvorani Tonhalle v Zürichu odločili za postavitev novih orgel. Pred tem pa so želeli dobiti primerno domovanje svojim orglam, ki jih je zasnoval organist, pedagog in skladatelj Jean Guoillou, zgradila pa sta jih nemška izdelovalca orgel Kleuker in Steinmeyer.

Foto: APZ UP
Foto: APZ UP

Tako je odbor švicarske fundacije Kongresshaus razpisal natečaj, na katerega so se lahko prijavile cerkve ali dvorane, ki bi želele pridobiti orgle.

Nov pevski kor in nove orgle
Med prejetimi prijavami je zmagal predlog koprske stolnice. Po pripravljalni fazi jeseni leta 2019, ko je Koper obiskal tudi Jean Guillou, so se v stolnici začela gradbena dela, da bi lahko postavili nov pevski kor in nove orgle.

Novembra 2021 so orgle končno zazvenele v vsem svojem sijaju, najprej na slovesnosti ob blagoslovu 6. novembra, nato pa še v ciklusu koncertov, ki sestavljajo inavguracijski festival. Na prvem koncertu je zaigral italijanski organist Pier Damiano Peretti, ki že vrsto let deluje v Nemčiji in Avstriji, kjer poučuje na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst).

Orgle

Peretti je o koprskih orglah povedal to: "Te orgle so zelo poseben inštrument, tako za izvajalca kot za poslušalca. Gre za veliko glasbilo, ki vključuje različne inštrumente. Glede na zmogljivosti tega glasbila zlahka ugotovimo, da se v njem zrcali mnogostranska osebnost Jeana Guillouja, umetnika, ki je te orgle zasnoval in nam jih nekako predal kot svojo zapuščino. Kot bi šlo za pravo glasbeno biografijo, saj v tem glasbilu najdemo različne orgle: francoske baročne in romantične orgle, nemške novobaročne orgle iz sredine 20. stoletja, orgle, ki so bile maestru Guillouju zelo pri srcu. V njih se srečujejo različni svetovi, ki nedvomno odpirajo pot ustvarjalnosti in novi glasbeni prihodnosti, ki bosta gotovo obogatili ta prostor in celotno Slovenijo."

Glede na zmogljivosti tega glasbila zlahka ugotovimo, da se v njem zrcali mnogostranska osebnost Jeana Guillouja, umetnika, ki je te orgle zasnoval in nam jih nekako predal kot svojo zapuščino.

-

Za Perettijem so na koprskih orglah zaigrali še Tomaž Sevšek, eden najzanimivejših slovenskih organistov, in David Cassan, glasbenik mlajše generacije, ki se je šolal v Parizu in je danes znan predvsem po vrhunski spretnosti improvizacije.

Dva koncerta, ki vključujeta zbore in orkester
Ker so koprske orgle primerne tudi za spremljanje zborov in igranje v komornih in orkestrskih skupinah, se je organizacijski odbor inavguracijskega festivala odločil, da priredi dva koncerta, ki vključujeta zbore in orkester.

Prvi koncert je ponudil sodobno slovensko sakralno glasbo s skladbami sedmih slovenskih skladateljev, ki so svoja dela ustvarili prav za to priložnost. Ob organistih Federicu Mirku Butkoviču (ki je tudi titularni organist koprske stolnice) in Mariu Perestegiju sta se predstavila Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo iz Ljubljane.

Naslednji koncert bo v nedeljo, 12. decembra 2021, ob 19. uri. Koncert, ki je posvečen 280. obletnici smrti Antonia Vivaldija, bodo oblikovali Orkester Camerata Accademica, Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in dirigentka Alja Klemenc, ki je doma v Postojni in trenutno študira klavir in dirigiranje pri Alekseju Kornienku in Martinu Fuchsbergerju na zasebni univerzi za glasbo Gustava Mahlerja v Celovcu.

Foto: TV Koper-Capodistria
Foto: TV Koper-Capodistria

Solistične vloge bodo prevzele oboistka Monika Babič, violinistka Nika Toškan, organistka Eva Grebenc Slanič, sopranistki Tatjana in Neža Vasle ter altistki Edita Garčević Koželj in Ana Vidmar.

Na sporedu bodo Vivaldijeva koncerta za oboo in orkester v C-duru (RV 447) in za violino, orgle in orkester v d- molu (RV 541), sklepna skladba pa bo Vivaldijev Gloria za soliste, zbor in orkester v D-duru (RV 589).

Celoten koncert bomo neposredno prenašali na Facebooku na strani TV Capodistria. Predvajali ga bomo na TV Koper Capodistria 25. decembra ob 21.15 in 30. decembra ob 22.30.