Prišlo naj bi 95 ljudi, a jih je prispelo le 67 – glasbenic in glasbenikov ter njihovih spremljevalcev, saj se vsem ni uspelo prebiti. Tisti, ki so šli z avti, bodo poskušali danes priti do Budimpešte. Ker fantov, starih nad 18 let, ne izpustijo iz države, je prišlo le nekaj mlajših, večinoma so prišla dekleta. Nastanjeni so v dveh ljubljanskih mladinskih hotelih.

Ukrajinski mladinski orkester je nastal leta 2016.
Ukrajinski mladinski orkester je nastal leta 2016.

Po besedah Nine Stankovič, predstavnice za stike z javnostmi Slovenskega mladinskega orkestra, sta avtobusa zaradi zapletene logistike in administracije na meji iz zahodnoukrajinskega mesta Čop krenila v nedeljo zvečer, čeprav je bil njun odhod napovedan že sredi dneva.

Iz Trsta bodo danes pripeljali tudi njihovo dirigentko Oksano Liniv, sicer umetniško vodjo Teatra Bologna. Mednarodno priznana ukrajinska dirigentka bo z mladimi glasbeniki ostala do torka zjutraj, ko se bo vrnila v Italijo.

Med begunci tudi mladi glasbeniki, ki so zatočišče našli v Ljubljani

Sprejemajo tudi pomoč
Že konec tedna so začeli zbirati donacijo za financiranje prehrane, osnovnih potrebščin, spanja in glasbenih dejavnosti, zainteresirani lahko ponudijo tudi možnost nastanitve, saj je nastanitev v mladinskih hotelih, ki jo bo sicer pokrila Mestna občina Ljubljana, začasna rešitev.

Akcija je po besedah Nine Stankovič naletela na zelo dober odziv. Ker bi želelo priti še približno 300 glasbenikov in njihovih spremljevalcev, imajo v načrtu še eno akcijo, je še povedala.

Nastal z nemško podporo
Ukrajinski mladinski orkester je nastal leta 2016. Tedaj so tri nemške partnerske ustanove – Beethovnov festival v Bonnu, Zvezni mladinski orkester Nemčije in Deutsche Welle – Oksano Liniv povabile kot dirigentko na svoj letni projekt Campus, ki združuje mlade glasbenike iz Nemčije in tujine. Predlagala je ustanovitev Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine, po zgledu Zveznega mladinskega orkestra Nemčije. Vse strani so idejo podprle in pripravile vse potrebno za ustanovitev orkestra, ki je združil najboljše glasbenike iz obeh držav. Za prvo avdicijo decembra 2016 je prispelo 166 vlog mladih glasbenikov. Izbranih je bilo 30 glasbenikov, starih od 12 do 22 let.