Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tabor se je začel že včeraj z nastopom 14 slovenskih pevskih zborov iz drugih držav, osrednja prireditev pa je sledila danes popoldne. 50. tabor je potekal pod geslom Pa se sliš' – naj se sliš', okroglemu jubileju pa se je poklonil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je bil slavnostni govornik osrednjega nastopa.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na tem je nekaj več kot 120 združenih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov pod vodstvom Igorja Švare zapelo 22 pesmi. Sodelovali so še Policijski orkester, folklorna skupina Vidovo, pevski zbori osnovnih šol Ferda Vesela in Stična, šentviški pritrkovalci, orgličar Oto Nemanič in violinistka Eva Starešinič. Koncertni program sta obogatila recitatorja, dramska igralca Nina Valič in Klemen Janežič.

Njihov nastop je neposredno prenašala tudi Televizija Slovenija.

Že včeraj so se v šentviški Osnovni šoli Ferda Vesela predstavili slovenski pevski zbori iz drugih držav – Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Italije.

Slovenski zbori so se že 50. zbrali v Šentvidu pri Stični

Prireditelji so pripravili tudi bogat spremljevalni program. Na šentviškem trgu in v njegovi okolici so denimo pripravili VidArt 2019 s stojnicami z različno ponudbo ročnih del in umetnostne ter domače obrti. Sodelovalo pa je več kot 300 nastopajočih.

Organizatorji tabora so ob jubilejnem letu pripravili še izdajo jubilejnega zbornika Pojo naj ljudje, ki predstavlja začetke in razvoj te "edinstvene pevske prireditve". Hkrati prinaša kronologijo taborskega petja v Šentvidu pri Stični in označuje pomen tabora za ohranjanje slovenske ljudske glasbe in zborovske pesmi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Šentviški tabor so pripravili kulturno društvo Tabor slovenskih pevskih zborov, Občina Ivančna Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Prireditve ne bilo brez Osnovne šole Ferda Vesela in šentviških krajanov ter društev, ki vsako leto sprejmejo več kot tisoč pevcev iz Slovenije in tujine.