V njej je skupno živelo že več kot 1.000 glasbenikov, v tem trenutku jih tam prebiva 60. Foto: SOJ RTV SLO
V njej je skupno živelo že več kot 1.000 glasbenikov, v tem trenutku jih tam prebiva 60. Foto: SOJ RTV SLO

Verdijeva hiša je palača, ki stoji sredi Milana. Verdi jo je dal zgraditi konec 19. stoletja. Postala je prvi dom za ostarele glasbenike na svetu, je za Televizijo Slovenija povedal dopisnik Janko Petrovec.

Za tiste brez sreče in zapravljivce
Verdi je hišo ustvaril, da bi sprejemala starejše glasbenike, "ki niso imeli njegove sreče, in tudi tiste, ki niso našli daru varčnosti".

Dejavnost se financira iz zapuščine vélikega skladatelja. Verdi je hiši namreč zapustil avtorske pravice na vse svoje opere, za kar danes skrbi Verdijev sklad. Verdijeva hiša ne obsega le palače, temveč ima v lasti več kot sto nepremičnin po mestu. In prav z dajanjem v najem teh se dom za ostarele glasbenike financira.

V njej je skupno živelo že več kot 1.000 glasbenikov, v tem trenutku jih tam prebiva 60. Poleg njih ima dom v Verdijevi hiši še 16 mladih študentov z milanskih akademij za glasbo.

Pokop brez glasbe in petja
Verdijev rojstni datum je 9. oziroma po nekaterih dokumentih celo 10. oktober 1813. Eden glavnih predstavnikov romantične opere je zadnja leta življenja preživel v Milanu, kjer je za posledicami kapi umrl 27. januarja 1901.

Pokopali so ga v skladu z njegovimi poslednjimi željami – brez glasbe ali petja. Pogreba se je na ulicah Milana udeležilo okoli 28.000 ljudi. Tja so prenesli njegovo truplo ob spremljavi Nabucca.

Več o življenju v Verdijevi najljubši mojstrovini si lahko ogledate v prispevku.


Verdijeva hiša, dom za ostarele glasbenike