Decembra lani je slavila na mednarodnem violinskem tekmovanju Jeno Hubay. Foto: Matej Avšič
Decembra lani je slavila na mednarodnem violinskem tekmovanju Jeno Hubay. Foto: Matej Avšič

Tekmovanje je med 24. in 31. majem potekalo v dveh starostnih kategorijah, 13-letna Patricija Avšič je slavila v kategoriji od 9 do 15 let. Na predtekmovanju se je uvrstila med 20 najboljših violinistov, nadaljevala v prvo etapo, kjer je bila izbrana med šest finalistov, nato pa je osvojila prvo mesto pred violinistko iz Argentine in tretjeuvrščenim violinistom iz Rusije.

Ob zaključku ji je mednarodna žirija podelila še veliko nagrado tekmovanja, so sporočili iz logaške glasbene šole. Ob tem jo je častni predsednik tekmovanja Vladimir Spivakov povabil, da kot solistka 1. oktobra nastopi s simfoničnim orkestrom Moskovski virtuozi na mednarodni dan glasbe v Moskvi.

V starejši starostni skupini do 25 let je slavil 25-letni študent Issei Kurihara iz Tokia. Drugo in tretje mesto pa sta osvojili nemško-ruska violinistka Alexandra Weissbecker in violinistka Maria Arteeva iz Rusije.

Lani uspešna tudi na Madžarskem
Gre za drug uspešen nastop Patricije Avšič na mednarodnih tekmovanjih. Decembra lani je zmagala v svoji starostni kategoriji na mednarodnem violinskem tekmovanju Jeno Hubay, ki ga na Madžarskem organizirajo za violiniste srednjevzhodnoevropskih držav, mlajše od 20 let. Tekmovanje, ki nosi ime po madžarskem violinistu Jenu Hubayu (1858–1937), je potekalo štiri dni v v Miskolcu na Madžarskem pod pokroviteljstvom Fesztival Akademia Budapest.

Sodelujoči violinisti so bili razporejeni v štiri starostne kategorije, tekmovanje pa je potekalo v dveh etapah.