Diagnozo so glasbeniku, ki je že od srede prejšnjega stoletja živel v Franciji, postavili na začetku tega meseca. Foto: Reuters
Diagnozo so glasbeniku, ki je že od srede prejšnjega stoletja živel v Franciji, postavili na začetku tega meseca. Foto: Reuters
Leta 2010 je Dibngo v svoji drugi domovini, Franciji, prejel legijo časti. Foto: Wallstein Verlag
Leta 2010 je Dibngo v svoji drugi domovini, Franciji, prejel legijo časti. Foto: Wallstein Verlag

"Saksofon je seksi"
V Kamerunu rojeni Dibango se je v Franciji ustalil že v petdesetih letih prejšnjega stoletja ter v Reimsu študiral džez in saksofon. V tem obdobju je začel nastopati tudi po klubih. V prvi polovici šestdesetih je v svoj zvok vpletel več elementov afriške glasbe, predvsem zato, ker je sodeloval z glasbeniki iz Konga, ki so živeli v Belgiji. Sledile so tudi turneje v Afriki in prav poseben slog, po katerem je prepoznaven še danes.

"Saksofon je seksi. Igram tudi druga glasbila, a moj glas se najbolje ujema s saksofonom," je lani intervjuju za francosko oddajo Basique povedal Dibango. Obvladal je tudi klavir, orgle in vibrafon.

Rif mu je ukradel Michael Jackson
V poznih šestdesetih je ustanovil svoj bend, v katerem se je zamenjala cela vrsta francoskih glasbenikov. Njegova največja uspešnica je bil verjetno singel Soul Makossa, ki ga je predstavil ljubiteljem džeza po svetu, priredilo pa ga je tudi več drugih izvajalcev.

Leta 2009 je v Parizu vložil tožbo proti producentom Michaela Jacksona oz. njegove uspešnice Wanna Be Startin’ Somethin: brez dovoljenja so si sposodili rif "Mamase, mamasa, makossa" iz prej omenjene pesmi Soul Makossa. Pozneje so se pogodili zunaj sodišča.

Lani je Dibango v intervjuju izjavil, da je slavna pesem zdaj na razpolago vsem: "Vse skupaj je zdaj onkraj mene. Ko pesem postane standard, ne pripada več prvotnemu skladatelju, ampak tistemu, ki jo interpretira."

Na albumu Wakafrika (2012) je v tem duhu reinterpretiral celo serijo afriških uspešnic, pa tudi sodeloval z glasbenimi velikani te celine, kot so Youssou N’dour, King Sunny Adé, Salif Keïta, Angélique Kidjo in Papa Wemba. Prav tako je glasbeno sodeloval s Petrom Gabrielom in Sinéad O’Connor.

Leta 2010 je Dibngo v svoji drugi domovini, Franciji, prejel legijo časti. Njegov kredo je bil preprost: džezovska glasba mora imeti ritem, na katerega se da plesati. "Mi smo strokovnjaki za noge, stvari se morajo premikati – tako vsaj jaz vidim glasbo."