S koncertom bo Patti Smith oživila mestno dogajanje v okviru priprav na Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. "Komaj čaka", da nastopi v prihodnji prestolnici kulture, je zapisala v izjavo za javnost.

Revija Rolling Stone je njen album Horses leta 2020 uvrstila na 26. mesto lestvice najboljših albumov vseh časov, zaradi njegovega
Revija Rolling Stone je njen album Horses leta 2020 uvrstila na 26. mesto lestvice najboljših albumov vseh časov, zaradi njegovega "kulturnega pomena" ga hranijo tudi v ameriški Kongresni knjižnici. Foto: EPA

"Ne morem si zamisliti boljšega imena za brezmejnost, kot je prav Rožna Dolina, ki združuje italijansko mesto Gorica in slovensko mesto Nova Gorica. Prihod v pokrajino, kjer so Pasolini, Kosovel in Rilke pisali svoje pesmi, je zame navdihujoč. Upam, da bom kmalu pisala poezijo in nastopala skupaj z vami. Se vidimo 5. oktobra! Gremo brezmejno, kako lep koncept ... in Rožna Dolina, že kar čutim vonj po sožitju," je še zapisala.

Ne morem si zamisliti boljšega imena za brezmejnost, kot je prav Rožna Dolina, ki združuje italijansko mesto Gorica in slovensko mesto Nova Gorica. Prihod v pokrajino, kjer so Pasolini, Kosovel in Rilke pisali svoje pesmi, je zame navdihujoč. Upam, da bom kmalu pisala poezijo in nastopala skupaj z vami.

Patti Smith

Nastop Patti Smith so na današnji novinarski konferenci napovedali predstavniki Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) in Evropske prestolnice kulture Nova Gorica in Gorica (GO! 2025) skupaj z županoma občin Gorica in Nova Gorica, Rodolfom Ziberno in Samom Turelom. EZTS GO koncert organizira v sodelovanju z Občino Gorica in Zenit Srl, s finančno pomočjo italijanske avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine.

Direktorica EZTS GO Romina Kocina je povedala, da koncert Patti Smith predstavlja še en odličen rezultat sodelovanja med vsemi subjekti, ki delujejo na čezmejnem ozemlju, ter izrazila pričakovanje, da bo koncert "epohalen".

Sorodna novica Patti Smith za MMC: Nikoli nisem imela namena postati rockpevka

Goriški župan je poudaril, da "prihod Patti Smith v Gorico skupaj s prihodom skupine Editors predstavlja izjemen mednarodni korak naprej za GO! 2025 v skladu z željami območja, ki ima vse značilnosti in potencial, da postane epicenter tovrstnih dogodkov."

"Ozračje se ogreva"
Novogoriški župan je izrazil pričakovanje, da bosta obe Gorici v okviru pestrega koncertnega dogajanja in odmevnih dogodkov privabili številne obiskovalce in turiste. "Ozračje se ogreva in utrip obeh mest bo s kakovostno koncertno, kulturno in turistično ponudbo kronan z naslovom Evropske prestolnice kulture 2025," je dodal.

Nastop Patti Smith ob pripravah na Evropsko prestolnico kulture 2025 prinaša velike obete tudi za prihodnje programe. V sodelovanju s Cankarjevim domom in ZRC-jem SAZU-jem ekipa EPK-ja 2025 že snuje veliko razstavo o panku, ki bo, kot pravi programski vodja GO! 2025 Stojan Pelko, "vključila podobe, znanja in spomine na to pomembno uporniško obdobje iz Slovenije, Hrvaške in Italije", so napovedali danes.

Sorodna novica Patti Smith v Ljubljani: "Prihodnost je zdaj"

Patti Smith se je kot glasbenica, vizualna umetnica, slikarka in pisateljica ter aktivistka vpisala v svetovno glasbeno zgodovino. Njena kariera je, ne glede na različnost žanrov, označena z besedami, kot so (samo)volja, upornost, kljubovalnost, pravičnost, resnicoljubnost. Najprej se je uveljavila kot pesnica.

Botra panka
Kot Patricia Lee Smith v Chicagu leta 1946 rojena umetnica je s svojim prvim albumom Horses leta 1975 vplivala na rojstvo panka. Patti Smith zato imenujejo tudi "dvorna pesnica panka", še bolj uveljavljeno pa je poimenovanje "botra panka".

Za svoje delo je Patti Smith prejela številna priznanja. Leta 2007 je bila sprejeta v Dvorano slavnih Rock and Rolla. Štirikrat je bila nominirana za nagradi grammy in zlati globus. Revija Rolling Stone jo je označila za 47. najboljšo izvajalko vseh časov. Leta 2010 je dobila prestižno nagrado National Book Award za knjižno uspešnico Pač mulca.

Leta 2015 je nastopila v ljubljanskih Križankah. Pred štirimi leti je nastopila na koncertu v Trstu, kjer je recitirala Srečka Kosovela. Kosovelov Majhen plašč sicer velja za njeno najljubšo pesem.