Angele in demone je samo prvi teden v slovenskih dvoranah videlo skoraj 20.000 ljudi. Foto: Kolosej
Angele in demone je samo prvi teden v slovenskih dvoranah videlo skoraj 20.000 ljudi. Foto: Kolosej
Angeli in demoni
Med duhovščino v filmu izstopata kardinal Strauss in kamerleng. Foto: Kolosej
Angeli in demoni
Beseda iluminati se z umetniško pisavo lahko v obe smeri prebere enako. Foto: www.angelsanddemons.com

Oba filma sta bila posneta po literarni predlogi razvpitega in prodajanega Dana Browna, ki je v miksu krščanske vere, zgodovinskih dejstev in teorij zarot našel veliko tržno nišo. Nišo, za katero je bilo jasno, da jo bo kmalu izkoristil tudi Hollywood.

Da Vincijeva šifra je napet in predvsem berljiv roman, kar pa se je pri ekranizaciji izgubilo in razvodenelo. Številni liki in teorija so bili predstavljeni tako zmedeno, raztreseno in razvlečeno, da je bila večina (predvsem tisti, ki so pred ogledom filma prebrali roman) razočarana.

Ugrabljeni kardinali, antimaterija ...
Čeprav so bili Angeli in demoni napisani in postavljani v čas pred šifro, je dogajanje na platnu prestavljeno za dogodki v šifri. V glavni vlogi je spet profesor Robert Langdon (spet Tom Hanks, ki tokrat nima neposrečene pričeske). Vatikan tokrat potrebuje pomoč slovitega simbolista. Po smrti papeža morajo kardinali izbrati njegovega naslednika, a so se znašli v hudih težavah. Skrita in več kot 400 let stara skupina Iluminati je ugrabila štiri kardinale, najresnejše kandidate za novega papeža. Vsako uro (od 8.00 do 11.00 zvečer) naj bi enega od njih umorili, ob polnoči pa naj bi Vatikan uničili (s pomočjo antimaterije, ki so jo ukradli v trkalniku Cern).

Priložnost, da spoznamo Langdonovo znanje
Sam scenarij se zdi skoraj neverjeten in ponekod celo nesmiseln. Gledalec dobi občutek, da je glavni namen številnih in sila zapletenih ugank v tem, da Langdon dobi priložnost pokazati svoje razkošno znanje. Pri tem mu pomaga znanstvenica iz Cerna Vittoria Vetra (Ajelet Zurer), ki večino časa teče ob Langdonu. Njena naloga je sicer onesposobiti "peklenski stroj", a ne morem se znebiti občutka, da je zgolj Langdonova publika (preko nje gledalec izve vsa spoznanja in ugotovitve simbolista).

Gledljivo, brez komplikacij
A ni vse tako slabo, kot se morda sliši. Angele in demone rešuje enotnost časa in dogajanja. Čeprav traja kar dve uri in pol, ob ogledu nimamo občutka razvlečenosti in zmedenosti. Iluminati, njihovi motivi so razloženi kratko in razumljivo, brez nepotrebnih podatkov. Svoje doda tudi igralska zasedba, ob prej omenjenih "reševalcev Vatikana", omenimo le še vodjo švicarske garde Richterja (Stellan Skarsgard) in kamerlenga - najbližjega papeževega svetovalca (Ewan McGregor).

Angeli in demoni so povsem solidna in gledljiva kriminalna drama. Solidnemu občutku gre najbrž pripisati tudi pričakovanjem, ki so bila po ogledu Da Vincijeve šifre bolj nizka.

Ocena: 3, piše: Slavko Jerič
Angeli in demoni (Angels & Demons)

ZDA, 2009

Režija: Ron Howard
Scenarij: David Koepp, Akiva Goldsman
Igrajo: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ajelet Zurer, Stellan Skarsgard, Nikolaj Lie Kaas, Pierfrancesco Favino ...

Žanr: (kriminalna) drama
Dolžina: 2 uri in 20 minut
Premiera: 7. 5. 2009

Proračun: 150.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 359.410.269 (na dan 4. 6. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB