Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Gledamo - Arhiv

Na Zahodu nič novega

Filmska recenzija Na Zahodu nič novega

3.2.2023

Leta 1933 so v Nemčiji knjigo Na Zahodu nič novega kot primer "degenerirane umetnosti" sežigali na grmadah; njeno sporočilo - v vojni ni junakov, le nesmiselna smrt - nacistični stranki pač ni šlo na roko. Danes je vpisano v temelje vsakega vojnega filma.

Po soncu

Filmska recenzija Po soncu

1.2.2023

"Ko enkrat zapustiš kraj, kjer si odraščal, nikoli več ne spadaš tja, vsaj ne zares." Calum v filmu Charlotte Wells sicer govori o rodni Škotski, a isto bi lahko trdili tudi za čas: v isto reko ne moreš stopiti dvakrat.

Ne misli, da bo kdaj mimo

Filmska recenzija Ne misli, da bo kdaj mimo

28.1.2023

Vsestranski glasbenik in skladatelj Tomaž Grom je po Komaj čakam, da prideš postregel še z drugim eksperimentalnim filmom. Ob njegovi zvočni spremljavi smo si ga lahko ogledali v dvorani Slovenske kinoteke.

Babilon

Filmska recenzija Babilon

23.1.2023

Če je po Deželi LaLa kdo sklepal, da Damien Chazelle Hollywood gleda skozi rožnata očala, ga v prvem prizoru Babilona čaka streznitev: hektoliter slonjega govna, ki ga na glavo dobi eden od protagonistov. "Stari Hollywood" je bil vse prej kot sterilen.

Dedek gre na jug

Filmska recenzija Dedek gre na jug

17.1.2023

Dedek gre na jug je film ceste, ki ga žanrsko lahko uvrstimo med kriminalke in komedije, pri tem pa ima močen element tudi glasba.

M3gan

Filmska recenzija M3gan

16.1.2023

Lažni oglasi v filmih, mali filmi v filmu, so fascinanten podžanr. V grozljivki M3gan nam tak oglas dopoveduje, da so otroci nori na Večne ljubljenčke, kosmate naslednike Furbyja, okrašene z bolščečimi očmi, posnetimi prdci in preveč realističnimi zobmi.

Dvojna prevara

Filmska recenzija Dvojna prevara

11.1.2023

Park Chan-wook se je od ultranasilnih modernih klasik postopoma preusmeril k tihim psihoerotičnim srhljivkam: Dvojna prevara je reinterpretacija hitchcockovskega suspenza, labirintni neo-noir, ki na trenutke spominja na razkošne vizualije Wonga Kar-waia.

Pošvedrani klavir:

Gledamo Pošvedrani klavir: "Črvina, skozi katero zdrknemo po dramatični zgodovini 20. stoletja"

6.1.2023

Pošvedrani klavir je nenavaden dokumentarec o skrivnostnem klavirju, ki je zdelan, zaprašen in v pozabo potopljen tičal v kotu Studia 1 Radia Slovenija, vse dokler ga med pripravami na uprizoritev neke radijske igre ni odkril skladatelj Gregor Strniša.

Pregled leta: Najboljše TV-serije v letu 2022

Gledamo Pregled leta: Najboljše TV-serije v letu 2022

31.12.2022

Ob nenehnem navalu novih naslovov in vsakoletnem naraščanju števila pretočnih platform se lahko zazdi povsem nemogoče odločiti, katero serijo si ogledati. V pregledu leta ponujamo seznam tistih, ki jih po našem mnenju ne gre spregledati.

Avatar: Pot vode

Filmska recenzija Avatar: Pot vode

29.12.2022

13 let po tem, ko je Avatar s svojo pionirsko rabo vizualnih učinkov postal najdonosnejši film vseh časov, je nadaljevanje na dobri poti, da podre iste mejnike. James Cameron še vedno razume spektakel – detajli, kot je zgodba, ga pri tem niti ne zanimajo.

Osem gora

Gledamo Osem gora

27.12.2022

Pietro in Bruno, osrednja lika v filmu, se spoznata v otroštvu. Pietro s starši počitnikuje v odročni italijanski alpski dolini, kjer pri stricu in teti živi Bruno, edini otrok v vasi z vse manj prebivalci.

Glass Onion (Nož v hrbet 2)

Filmska recenzija Glass Onion (Nož v hrbet 2)

26.12.2022

Južnjaški detektiv Benoit Blanc je zatohlo bogatunsko vilo iz filma Nož v hrbet zamenjal za sončno Grčijo. V skladu s tem je nova detektivka Riana Johnsona bolj obešenjaška, linearna komedija, kot nalašč za praznične dneve zmernega možganskega napora.

Faraon, divjak in princesa

Gledamo Faraon, divjak in princesa

25.12.2022

Pripovedovanje zgodb je prav posebna oblika umetnosti, najnovejši animirani celovečerni film francoskega filmskega ustvarjalca Michela Ocelota Faraon, divjak in princesa pa njen vizualno izoblikovan poklon.

Neskončnost

Gledamo Neskončnost

24.12.2022

Številne evropske države so sprejemale zakone o ločitvah od prve polovice 20. stoletja naprej. Med izjemami, v kateri ločitev ni bila dovoljena, je bila do začetka sedemdesetih let tudi Italija.

Pregled leta: Najboljši filmi v letu 2022

Gledamo Pregled leta: Najboljši filmi v letu 2022

21.12.2022

Iztekajoče se filmsko leto ni bilo brez zanimivih poudarkov: nova Top Gun in Avatar sta vrnila množice v dvorane, filmski festivali so se otresli virtualnega druženja, oskarji so bili po dolgem času v središču pozornosti (čeprav iz nefilmskega razloga).

Septembrska klasa

Filmska recenzija Septembrska klasa

19.12.2022

V celovečernem dokumentarcu Septembrska klasa je scenarist in režiser Igor Šterk zbral pripovedovanja in doživljanja svojih kolegov, s katerimi je leta 1987 na Visu služil vojaški rok v tedanji Jugoslovanski ljudski armadi.

Dolgo črno poletje: Likovna premišljevanja o grozečih kataklizmah

Erik Mavrič Dolgo črno poletje: Likovna premišljevanja o grozečih kataklizmah

17.12.2022

Erik Mavrič z novo razstavo Dolgo črno poletje pred nas razgrinja podobe sveta, ki se zdi kljub fantazijskosti neverjetno znan.

Doba Armagedona

Gledamo Doba Armagedona

10.12.2022

Doba Armagedona, ki jo kot režiser in scenarist podpisuje James Gray, ni apokaliptični triler, kot bi morda pričakovali, temveč družinska drama, postavljena v leto 1980, ki ga je v ZDA zaznamoval vzpon Ronalda Reagana in njegova izvolitev za predsednika.

Kapa

Gledamo Kapa

3.12.2022

Pa ga imamo! Prvi slovenski otroški božični film Kapa je po letu odloga in nekaj festivalih končno zasijal tudi na številnih filmskih platnih in takoj navdušil mlado in tudi nekoliko starejše občinstvo.

Meni

Filmska recenzija Meni

30.11.2022

Tudi če ne diskreditiramo umetniškega vidika visoke kulinarike, je težko zanikati, da je ta svet neizčrpen navdih za satiro: od stratosferskih egov kuharskih genijev do banalne vulgarnosti patricijev, katerim se udinjajo.

Stran 1 od 94
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov