Hotel Transilvanija se oglašuje kot kraj, kjer so vse pošasti varne pred ljudmi. Foto: Kolosej
Hotel Transilvanija se oglašuje kot kraj, kjer so vse pošasti varne pred ljudmi. Foto: Kolosej
Hotel Transilvanija
Da se pošasti ne bi prestrašile Tonia, ga Drakula preobleče v Frankensteinovega sorodnika. Foto: Kolosej

Grof Drakula (Adam Sandler/Dani Bavec) ob koncu 19. stoletja želi zaščititi svojo komaj rojeno hčerko Manco (Selena Gomez/Zala Djurić), zato ji zgradi ogromen grad/hotel, v katerem jo varuje pred svetom, polnim groznih ljudi.

A čas teče, kot bi trenil, in Manca je že pred svojim 118. rojstnim dnem, ko ima dovolj življenja pri očetu in vedno enako morečih in duhamornih praznovanj svojega rojstnega dneva, ki ga skušajo popestriti Frankenstein (Kevin James/Jernej Kuntner), volkodlak Vine (Steve Buscemi/Jan Bučar), Nevidni mož (David Spade/Jure Longyka) in številni drugi stvori.

Zaščitniški oče z armado ubogljivih zombijev poskrbi, da Manca ljudi razume kot sovražno in hudobno vrsto. S tem pa se že sprijazni, da bo vse življenje (se pravi vso večnost) preživela pri očetu. A vse se postavi na glavo, ko v hotel zatava prvi človek, mladi popotnik Toni (Andy Samberg/Miha Rodman).

Hotel Transilvanija je simpatičen animirani film, v katerem bodo lahko uživale različne generacije. Najmlajši otroci se bodo lahko nasmejali ob situacijski komiki, nekoliko starejši bodo spremljali neuslišano ljubezen med Manco in Tonijem, odrasli pa bodo lahko razmislili o stereotipih, ki jih morda nehote in brez razumske podlage gojijo do kakšne skupine, ki ji sami ne pripadajo.

Animacija je solidna, kar velja tudi za sinhronizacijo. Režiser slovenske različice Jernej Kuntner se pametno drži recepta, ki se ga poslužuje že vrsto let. Svojim likom namreč pripiše različne slovenske dialekte, s čimer bolj izpostavi stranske like, ki imajo že po definiciji na voljo le nekaj prizorov. Tokrat tako v spominu najbolj odmeva Mumija, s svojim prekmurskim narečjem.

Največja pomanjkljivost se skriva v scenariju, ki je luknjičast in preveč premočrten, s čimer izgubi magično prednost, ki jo prinaša animirani film. Ravno zato zaostaja za tematsko sorodnimi animiranimi filmi, kot so, denimo, Pošasti iz omare.

Ocena: +3, piše: Slavko Jerič

Hotel Transilvanija (Hotel Transylvania)

ZDA, 2012

Režija:
Genndy Tartakovsky
Scenarij: Peter Baynham in Robert Smigel
Igrajo (glasovi): Adam Sandler/Dani Bavec, Selena Gomez/Zala Djurić, Andy Samberg/Miha Rodman, Kevin James/Jernej Kuntner, Fran Drescher/Alenka Tetičkovič, David Spade/Jure Longyka, Steve Buscemi/Jan Bučar ...

Žanr:
animirani film
Dolžina: 1 ura in 30 minut
Premiera: svetovna - 8. 9. 2012, slovenska - 18. 10. 2012

Proračun
: 85.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 153.113.620 ameriških dolarjev (na dan 18. 10. 2012).
Povezavi: uradna stran, IMDB