Da bi v zgodbo lahko vpletli že davno izumrle dinozavre, so avtorji posegli po kombinaciji dveh klasičnih del
Da bi v zgodbo lahko vpletli že davno izumrle dinozavre, so avtorji posegli po kombinaciji dveh klasičnih del "Izgubljeni svet" Arthurja Conana Doyla in "Potovanje v središče zemlje" Julesa Verna. Foto: Kolosej
Ledena doba 3: Zora dinozavrov
Film popolnoma ignorira zgodovinska oziroma arheološka dejstva, a je vendar zabaven. Foto: Kolosej

Popolna ignoranca zgodovinskih oziroma arheoloških dejstev seveda ni bistvena pri otroških animiranih filmih, ki so namenjeni zabavi. Po drugi strani pa zahteva malo več truda na strani staršev in učiteljev, ki si nadobudnim malčkom prizadevajo razložiti geološki razvoj Zemlje in vrstni red izumrtja starodavnih živalskih vrst. Da bi v zgodbo lahko vpletli že davno izumrle dinozavre, so avtorji posegli po kombinaciji dveh klasičnih del "Izgubljeni svet" Arthurja Conana Doyla in "Potovanje v središče zemlje" Julesa Verna.

Shrek 3 se tudi Ledena doba 3 med drugim ukvarja z zapriseženim samotarjem (mamut Manny) in njegovim spoprijemanjem z družinskimi obveznostmi v podobi prihajajočega naraščaja, kar različno vpliva na njegova zvesta prijatelja iz prvih dveh delov. Oba se namreč znajdeta v osebni krizi, ki se je lotevata vsak v skladu s svojim značajem. Nerodni, vendar dobronamerni lenivec Sid se po spletu okoliščin odloči posvojiti tri ogromna jajca, za katera se kmalu izkaže, da niso zapuščena. Sabljasti tiger Diego pa bi v sebi znova rad prebudil divjega plenilca. Sida nato mama 'dinozaverka' skupaj z mladički odnese v bujno poraščen podzemni svet, kamor ga gre iskat preostala druščina. Tam srečajo srborito enooko podlasico po imenu Buck, ki bo starejše gledalce spomnil na priljubljenega filmskega junaka iz osemdesetih Krokodila Dundeeja.

V slovenskih dvoranah si lahko risanko ogledamo v kar treh različicah. Poleg sinhronizirane stereoskopske 3-D sta na voljo tudi obe običajni 2-D (sinhronizirana in podnaslovljena). Sam sem si za boljšo primerjavo ogledal najprej 3-D, nato pa še različico s podnapisi. Priznati moram, da sem šele po ogledu običajne 2-D-različice občutil subtilno moč globinske oplemenitosti, ki jo gledalcu nudi 3-D-različica. Uporaba globinskih 3-D-učinkov v Ledeni dobi 3 se lahko primerja s 3-D-učinki Disneyevega Bolta, medtem ko so učinki v risanki Pošasti proti Nezemljanom bolj izpostavljeni. Pri sinhronizaciji, ki resnici na ljubo pri celovečercih niha, lahko rečem, da so glasovi zadovoljivi, prevod pa posrečen. Škoda le, da zaradi omejenega števila dvoran z digitalnimi projektorji (in cene podnapisov za 3-D) distributer za zdaj nima realnih možnosti ponuditi tudi 3-D-različice z angleško sinhronizacijo.

Kar se splošnega vtisa tiče, je tretji del občutno boljši od drugega, obenem pa deluje bolj smiselno in manj prisiljeno od nič manj priljubljenega Madagaskarja 2 ali Shreka 3. In podobno kot pingvini iz Madagaskarja (zamisel je nedvomno vzeta iz prve Ledene dobe), dogajanje znova poživi vztrajna veverica Scrat (s pomočjo zapeljive Scrattie) s svojimi nezgodami, ki pa tokrat zaradi množice vznemirljivih prizorov osrednje zgodbe ne pridejo do enako močnega izraza kot v prvih dveh delih. Vseeno pa prizori s Scratom ostajajo vrhunski primerek komedije iz časov nemega filma, zlasti tisti z osamljenim želodom ob spremljavi skrbno izbrane pesmi. Ne manjka tudi nekaj manjših referenc iz popularne filmske kulture (Kremenčkovi, Terminator, Alvin in veverički).

Animacijski studio Blue Sky, ki je poleg serije Ledena doba zaslužen še za Robote in Hortona, nima ne finančnih ne produkcijskih možnosti studia DreamWorks (Shrek, Madagaskar, Kung Fu Panda, Pošasti proti Nezemljanom), zato jim težje očitam molzenje preverjene franšize, ker jim njen uspeh omogoča razvoj obetajočih projektov, kot sta priredba Dahlove knjige Fantastic Mr. Foxi in Rio (izvirna pustolovščina o papigi na poti v Rio de Janeiro).

Ocena: +3, piše Uroš Šetina.

Ledena doba 3: Zora dinozavrov

ZDA, 2009

Režija: Carlos Saldanha, Mike Thurmeier
Scenarij: Michael Berg, Peter Ackerman
Igrajo: Ray Romano, Denis Leary, John Leguizamo, Queen Latifa, Josh Peck, Simon Pegg, Sean William Scott, Chris Wedge...

Žanr:
animirana pustolovščina
Dolžina: 1 ura 35 minut
Povezavi: uradna stran, IMDB