Napad 'prijazne' babice je z naskokom najzanimivejši del filma. Foto: Kolosej
Napad 'prijazne' babice je z naskokom najzanimivejši del filma. Foto: Kolosej
Legija
Napad angelov vodi Gabrijel. Foto: Kolosej
Legija
Otroka si le redko predstavljamo v vlogi zla. Nazadnje smo to videli v Siroti. Foto: Kolosej

Vžigalica: Od mojstra učinkov do režije
Legijo je napisal in režiral Scott Stewart, ki se je večino svoje kariere ukvarjal s posebnimi učinki (Iztrebljevalec, Izgubljeni svet: Jurski park, Mesto greha, Iron Man ...), zato ni presenetljivo, da zgodba stoji bolj na majavih nogah, nekoliko bolj presenetljivo je, da niti posebni učinki niso ravni "angelski".

In medias res: Bog bo pokončal ljudi
Vsebina povsem na kratko - Bog je izgubil vero v ljudi, zato sklene, da jih pokonča z legijo angelov. Ideja ni všeč angelu Mihaelu (Paul Bettany), ki se svojemu statusu odpove, pade na Zemljo, kjerželi sredi puščave zaščititi natakarico Charlie (Adrianne Palicki). Ta naj bi na božič rodila otroka, ki naj bi odrešil svet.

Ideja: Si človek zasluži klofuto streznitve?
Seveda razmislek niti slučajno ni treba začeti in končati zgolj pri interpretaciji, da se je človek oddaljil od Boga. Pomagamo si lahko tudi z "laično" interpretacijo, kjer se človek vse bolj oddaljuje od sočloveka. Svet morda še nikoli ni bil tako silovito razdeljen, kot je danes. Na eni strani imamo elito, ki si deli rekordne dobičke, na drugi imamo vse večjo množico, ki se komaj prebija iz dneva v dan. Temu dodajmo še nenavadne zgodbe, ki kažejo na moralno izprijenost dela družbe, in človek si ne more kaj, da bi se vprašal: "Si človek vendarle ne zasluži klofute streznitve?" V resnici jih je že ogromno prejel (v podobi potresov, poplav, neurij ...), a jezo narave je po navadi deležen mali človek, ki je za vse skupaj še najmanj kriv.

Za/proti: Zgodba zaradi zgodbe same
Sama zgodba je sila nerodno zgrajena. Če bi si Bog (ali kdor koli, ki ima vsemogočno moč) želel uničiti človeštvo, bi res poslal legijo ubijalskih anglelov, ki bi tako dolgo časa potrebovala, da vdre v osamljeno restavracijo sredi puščave? Zakaj se angeli raje odločijo za napad v več valovih? Zato, da gledalec spozna osrednje like, da lastnik restavracije Bob (Dennis Quaid) spremeni odnos do sina Jeepa (Lucas Black), da mine tistih 100 minut, kolikor je odmerjenih za film ... Kakšen pomen ima rojstvo Charliejenega sina? Ali je kakšna razlika, če angelom uspe ubiti nosečnico (z otrok vred) ali pa otroka starega denimo šest dni? V sami zgodbi povsem nič, Legija to vključi le zato, da se gledalec spomni na Jezusovo rojstvo in simbol božiča. Kot najbolj pozitivno stvar bi izpostavil napovednik. Žal pa Legija sodi med tiste filme, kjer je ogled napovednika že dovolj, da zaužijete bistvo filma ...

Sorodniki: Tudi Terminator je padel v LA
Morda pa je Bog videl Terminatorja? Vsaj tako bi pomislil, ko Mihael pade na Zemljo sredi Los Angelesa, vzame policijsko vozilo in se odpravi rešiti nerojenega otroka. Krvavo maščevanje angelov smo v bolj komični obliki videli že v Dogmi, kjer sta angeloma maščevanja svojo podobo posodila Ben Affleck in Matt Damon.

Pod črto: Počakajte na Cesto
Legija je izdelek, ki si ne zasluži pretirane pozornosti, razen če se najdete v tem žanru. Ko smo že pri apokaliptičnih filmih, bi vam raje priporočil Knjigo odrešitve ali pa Cesto, ki na naša platna prihaja v prihodnjih dneh.

Ocena: 2, piše: Slavko Jerič
Legija (Legion)

ZDA, 2010

Režija: Scott Stewart
Scenarij: Peter Schink in Scott Stewart
Igrajo: Paul Bettany, Lukas Black, Tyrese Gibson, Adrianne Palicki, Charles S. Dutton, Kevin Durand, Dennis Quaid ...

Žanr:
akcijski, znanstvenofantastični, triler
Dolžina: 1 ura 40 minut
Premiera: svetovna - 21. 1. 2010, slovenska - 25. 2. 2010

Proračun: 26.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 50.292.857 ameriških dolarjev (na dan, 8. 3. 2010)
Povezavi: uradna stran, IMDB