Pijevo življenje je vizualno izjemno bogat in prepričljiv film. Foto: Uradna stran filma
Pijevo življenje je vizualno izjemno bogat in prepričljiv film. Foto: Uradna stran filma
Pijevo življenje
Studio Fox 2000 je sprva kot režiserja angažiral M. Nighta Shyamalana, a se je ta raje odločil za Podvodno deklico. Druga izbira je bil Alfonso Cuaron, a je ta nazadnje pristal v projektu Otroci človeštva. Pred Angom Leejem se je s projektom nekaj časa ukvarjal še Jean Pierre Jeunet. Foto: Uradna stran filma

Tajvanski režiser Ang Lee je v svoji bogati karieri ustvaril filme, ki se ukvarjajo s številnimi tematikami. V njegovem življenepisu tako najdemo čustvene (Razsodnost in rahločutnost), borilne (Prežeči tiger, skriti zmaj), fantazijske (Hulk), kot tiste, ki rušijo tabuje (Gora Brokeback). V Pijevem življenju bi lahko našli mešanico vseh omenjenih odtenkov.

Film je nastal po uspešni istoimenski literarni predlogi Yanna Martela. Glavni junak je 16-letni fant Pi, ki živi v Indiji. Njegova starša imata živalski vrt, a ko spoznata, da je preživetje družine ogroženo, se odločita, da se vsi skupaj (vključno z živalmi) preselijo v Kanado. Sredi oceana jih ujame nevihta, zaradi česar ladja potopi, Pi pa se skupaj s še štirimi živalmi reši v majhnem čolnu. Osrednji del filma predstavlja 227 dni dolgo potovanje, na katerem Pi skuša preživeti v družbi bengalskega tigra.

Pijevo življenje je izjemno bogat film, ki deluje na številnih ravneh. Eno je prav gotovo simbolno, kjer moramo začeti že z imenom. Naslovni junak Piscine Molitor je ime dobil po znanem francoskem bazenu (že tu je prvi simbol vode), a ker ga sošolci ves čas žalijo z vzedvkom "urin" (pissing), si sam nadene nov vzdevek Pi, ki v ospredje postavlja matematično konstanto π (3,14). Za to pa velja, da ima neskončno število mest, kar namiguje tako na neskončni ocean kot neskončno moč življenja, kar priča osrednji del zgodbe.

3D-tehnologijo so do zdaj običajno uporabljali filmi, ki so želeli poudariti (ali potencirati) svoje akcijske elemente, Pijevo življenje pa gre po povsem drugi poti in s svojimi presunljivimi učinki poudari poetični in estetski obraz. Kdor si ogleda le napovednik (spodaj), morda dobi občutek, da je osrednji del filma "znanstvenofantastične" narave.

S tem pridemo do (vsaj na videz) pomembnega vprašanja: ali je zgodba, ki jo odrasli Pi pripoveduje pisatelju, resnična? Je fant res preživel dobrih sedem mesecev sredi ocena v družbi s krvoločnim tigrom? Ga je sredi mirne noči res preskočil kit? Se je res zatekel na "živi otok", ki podnevi s hrano in pijačo hrani svoje goste, ponoči pa se sam prehranjuje z njimi?

Na to vprašanje si mora gledalec odgovoriti sam. Pijevo življenje je polno simbolov in ima veliko povedati o življenju. Čeprav je glavnina filma osredotočena na Pija in njegovo živalsko družbo, pa veliko pove o ljudeh in njihovi toleranci do človeške krutosti. Toplo priporočam.

Ocena: 5, piše: Slavko Jerič

Pijevo življenje (Life of Pi)

ZDA/Kitajska, 2012

Režija:
Ang Lee
Scenarij: David Magee
Igrajo: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain, Rafe Spall, Gerard Depardieu ...

Žanr:
akcijski, drama
Dolžina: 2 uri in 7 minut
Premiera: svetovna - 28. 9. 2012, slovenska - 20. 12. 2012

Proračun
: 120.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 306.094.103 ameriških dolarjev (na dan 3. 1. 2013).
Povezavi: uradna stran, IMDB