Pri begu Shia LaBeoufa lahko mirno možgane pustite na pašo. Foto: Kolosej
Pri begu Shia LaBeoufa lahko mirno možgane pustite na pašo. Foto: Kolosej

Jerry (Shia LaBeouf) in Rachel (Michelle Monaghan) prejmeta telefonski klic, ženski glas na drugi strani mirno razlaga, da sta "aktivirana" in jima naroči, kaj vse morata storiti. Ker se takoj ne odzoveta, ju skrivnostni glas prepriča šele s konkretnimi grožnjami. Jerry in Rachel, ki se med seboj ne poznata, sta tako primorana, da se skupaj poženeta na neznano pot polno preobratov in skrivnostnih sil.

Neznana sila obvladuje vse, kar je povezano z elektroniko: od prav vseh telefonskih klicev, neonskih napisov, semaforjev, žerjavov, varnostnih kamer ... vse, prav vse. Si predstavljate organizacijo, ki vse to obvladuje? In tehnologijo, ki vse to omogoča? Filmski ljubitelji se bodo nehote spomnili na mojstrovino Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, ki pa je po kakovosti nekaj svetlobnih let boljša.

Kritični gledalec se bo najbrž še dolgo spraševal, kako lahko sami ustvarjalci verjamejo v prepričljivost svoje zgodbe. Ko pa gledalec izve za "skrivnostno organizacijo" in nesmiselno zapleteno potezo (aktivacija omenjenih junakov), ki organizaciji omogoča preživetje, se bo lahko prijel samo za glavo in zabrundal: "Zakaj?"

Zakaj? Za poligon neprepričljivih učinkov in za gledalce, ki iščejo nekaj razvedrila, pri katerem je edina vložena energija namenjena kokicam in pijači ...

Ocena: 2, piše: Slavko Jerič