Njuna družina se ponekod reklamira kot božični film. Tej tematiki v resnici ustreza samo zadnji prizor. Foto: Kolosej
Njuna družina se ponekod reklamira kot božični film. Tej tematiki v resnici ustreza samo zadnji prizor. Foto: Kolosej
Njuna družina
Za hip se vrne tudi junak prvega filma - maček Jinx (tokrat mu nihče ne barva repa). Foto: Uradna stran filma
Njuna družina
Greg Andi Garcio opiše: 'Si kot Andy Garcia, le da si manj kosmata.' Foto: Uradna stran filma

Saj se spomnite Grega Fockerja (Ben Stiller), kako je zaman skušal očarati (bodočega) tasta Jacka (Robert De Niro)? Njuna družina prinaša vse like iz obeh predhodnikov - vse štiri stare starše, pa Kevina (Owen Wilson), ki še vedno (ne)zavedno hrepeni po Gregovi ženi Pam (Teri Polo), med novimi obrazi najdemo še Jessico Albo in Harveyja Keitela, a glavnina časa je odmerjena zgolj odnosu med Gregom in Jackom.

Ob koncu filma se glavna junaka pripravljata na medsebojni pretep.
Jack: To se je napovedovalo od
začetka, Greg.
Greg: Bi plesal, dedek? Dajva!

Istemu ključu se scenarij (slabo) prilagaja
To je pravzaprav celotna poanta filma. In to že tretjič. Vse se vrti le na osi napetosti med tastom in zetom, vsi preostali liki pa so povsem v njuni senci. Seveda s tem ni nič narobe, ni pa ravno spodbudno, če se glavni štos še tretjič prodaja s povsem istim receptom. In kar je še hujše - temu se prilagaja tudi scenarij, ki je zaradi tega mestoma povsem nelogičen oziroma malce grobo rečeno "butast".

Nesmiselen lik Andi Garcie
Vzemimo v precep le lik Andi Garice (Jessica Alba) in opazujmo njen odnos z Gregom. Vsi dialogi so prisiljeni, predvsem pa ne razvijeta prepričljivega odnosa. Zato je toliko bolj nelogična njena poteza ob koncu filma, ko želi zapeljati Fockerja. Razlog seveda ni njuna privlačnost (v kar nas želijo prepričati ustvarjalci filma), ampak zgolj želja scenaristov, da bi v nekdanjem agentu Cie zbudili sum, da Greg vara svojo ženo.

Spomin na Botra in Žrelo
Ob nekoliko nenavadnem imenu Andi Garcia seveda ne moremo mimo asociacije na filmskega igralca Andyja Garcio, ki v kultni trilogiji Boter igra lik Vincenta, vnuka botra Vita, ki ga v dvojki upodobi prav De Niro. Botra omenjam predvsem zaradi nekaj zabavnejših dialogov med Gregom in Jackom, ki asociirajo na to kultno klasiko. Nekaj smeha vzbudi še parodija na Žrelo, to pa je več ali manj tudi vse. S čimer spet pridemo do osnovne ugotovitve, da je tej franšizi zmanjkalo dovolj kakovostne vsebine, ki bi serijo ohranjala pri življenju.

"Ne trudite se ugajati"
Nauk filma (pravzaprav vseh treh) je - ne trudite se preveč ugajati (svojemu tastu). Življenje s spontanostjo tako ali tako vse samo uredi. Občutek imam, da so se tega preveč držali tudi sami ustvarjalci serije, ki se v drugem in tretjem delu res niso pretirano trudili ugajati gledalcu.

Bi lahko čez 20 let spet videli isto štorijo?
Njuna družina pozitivno oceno izvleče skozi šivankino uho, saj bo zadovoljila (vsaj) ljubitelje Bena Stillerja in same serije. Ta je s tretjim delom zdaj povsem izčrpana, kar pomeni, da bi bila vsa morebitna nadaljevanja obsojena na propad ... A niti slučajno ne bi bil presenečen, če bi čez 20 let luč sveta ugledalo novo nadaljevanju, v katerem bi se možila hčerka Samantha (Daisy Tahan), Greg pa bi postal tečen in nezaupljiv tast ...

Ocena: 2, piše: Slavko Jerič

Njuna družina (Little Fockers)

ZDA, 2010

Režija:
Paul Weitz.
Scenarij: John Hamburg in Larry Stuckey.
Igrajo: Robert De Niro, Ben Stiller, Owen Wilson, Dustin Hoffman, Barbara Streisand, Blythe Danner, Teri Polo, Jessica Alba, Laura Dern, Daisy Tahan, Colin Baiocchi, Harvey Keitel ...

Žanr:
komedija.
Dolžina: 1 ura in 38 minut.
Premiera: svetovna - 22. 12. 2010, slovenska - 23. 12. 2010.

Proračun
: 100.000.000 ameriških dolarjev.
Prihodek: 130.191.000 ameriških dolarjev (na dan, 3. 1. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB.