Nezemljani vzpostavijo prvi stik s človeštvom, a s seboj ne prinesejo ne uničenja ne tehnološkega napredka, saj so zgolj begunci, ki iščejo nov dom. Foto:
Nezemljani vzpostavijo prvi stik s človeštvom, a s seboj ne prinesejo ne uničenja ne tehnološkega napredka, saj so zgolj begunci, ki iščejo nov dom. Foto:
Organizacijo, ki bi morala skrbeti za prišleke, zanima le napredno orožje, vse dokler eden izmed agentov ni prisiljen prestopiti na drugo stran, kjer o tujcih iz vesolja izve povsem drugačno resnico.
Napetost med Nezemljani in ljudmi se stopnjuje, ko začne MNU izseljevati Nezemljane iz Okrožja 9. Za preselitev v nov kamp so zadolženi agentje MNU-ja. Eden izmed njih, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), se okuži z nezemeljskim virusom, ki začne spreminjati njegov DNK.

Uspeh nizkoproračunske znanstvenofantastične srhljivke Cloverfield lahko pripišemo izredno domiselni prikriti oglasni kampanji, ki se lahko primerja s tisto za Čarovnico iz Blaira, mamo vseh prikritih spletnih filmskih kampanj. In čeprav oglasna kampanja za neodvisno srednjeproračunsko ZF-srhljivko Okrožje 9 precej spominja na tisto za Cloverfield, je Okrožje 9 doživetje, ki deluje na več ravneh.

Okrožje 9 lahko gledamo kot enoplastno ZF-akcijo o sporu, ki nastane med pretežno neškodljivimi Nezemljani, ki so se zatekli na Zemljo, in korporacijo MNU, zadolženo za njihov nadzor in končno premestitev. Kdor pa je pripravljen pogledati malo globlje, bo brez težav opazil vzporednice z apartheidom, ksenofobijo, odnosom do beguncev in hladnokrvnim izkoriščevalskim značajem velikih korporacij. Komentiranje družbeno-političnih razmer je zgodovinsko del vsake prave znanstvenofantasične zgodbe, ki izhaja iz časov, ko okolje ni bilo tako naklonjeno svobodi govora in je bilo lažje zamaskirati radikalne in protivladne težnje v fantastične pripovedi, ki na prvi pogled nimajo veliko skupnega z realnostjo. Navsezadnje imamo Slovenci lastne izkušnje s stereotipom "umazanih in nekultiviranih" beguncev.

Sama zgodba ni posebej izvirna, prav tako dokumentarni pristop, ki vsekakor spominja na Cloverfield, ključna razlika pa je, da se je režiser Neill Blomkamp modro izognil čezmerni uporabi brezciljne kamere iz roke. Poleg tega je jasno čutiti vpliv priljubljenih ZF-filmov, kot sta Vesoljski bojevniki (1997) in Muha (1986). In čeprav gre za mozaik znanih elementov, končni izdelek še vedno deluje sveže in do neke mere izvirno, kar hollywoodskim ZF-filmom ne uspeva že mnogo let. Ključni element občutka svežine so Južna Afrika, ki do zdaj na filmu še ni bila kraj pristanka Nezemljanov, in praktično neznani, a povsem prepričljivi igralci (izjema je eden izmed igralcev iz filma Tsotsi). Izpostaviti moram izvrstnega Sharlta Copleyja, ki igra osrednji lik Wikusa. Scenografija je resnično prepričljiva tudi zato, ker so ustvarjalci zakupili del resničnega sluma, kjer so posneli zunanje prizore. In kljub nizkem proračunu jim je uspelo prikazati prvovrstne zvočne in vizualne učinke, katerih dovršenost se mirno kosa s trikrat dražjimi spektakli. Film se konča na samozadosten način, tako da nadaljevanje ni potrebno, obenem pa pusti dovolj odprtih vprašanj za novo zgodbo.

Pri vsem tem je najbolj neverjetno to, da gre za celovečerni prvenec v Johannesburgu rojenega režiserja, ki se je z osemnajstimi leti s starši preselil v Kanado, kjer je študiral film in postal strokovnjak za posebne učinke. Pred tem je posnel le nekaj reklam (Nike, Citroën, Gatorade) in kratkih filmov. Zamisel za Okrožje 9 temelji na Blompkampovem kratkem filmu Alive in Joburg (2005) in delno na filmu Tetra Vaal (2005). Oba si lahko ogledate na YouTubu.

Ocena: 5, piše: Uroš Šetina

Okrožje 9 (District 9)

(Nova Zelandija/ZDA/Južna Afrika, 2009)

Žanr: ZF
Režija: Neill Blomkamp
Scenarij: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Igrajo: Sharlto Copley, Louis Minnaar, Vanessa Haywood
Dolžina: 1 ura 52 minut
Uradna stran: https://www.district9movie.com/