Prisrčna pripoved govori o univerzalnem razvoju človeka. Foto: Uradna stran filma
Prisrčna pripoved govori o univerzalnem razvoju človeka. Foto: Uradna stran filma
Otročički
Čez 20 let bi bilo zanimivo režirati film o življenjskih zgodbah štirih junakov iz Otročičkov. Foto: Uradna stran filma

Gre za kratek dokumentarec Thomasa Balmesa, ki sledi prvim 18 mesecem življenja štirih dojenčkov, ki prihajajo iz različnih delov sveta (Namibija, Mongolija, Japonska in ZDA).

Otročički v središču vseh prizorov
Ključen Balmesov prijem se skriva v tem, da so malčki dobesedno postavljeni v središče filma. To pomeni, da boste v veliki večini kadrov videli le mala bitjeca, njihove starše boste ujeli le v funkciji objekta, ki v določenem trenutku zanima glavne junake (se pravi dojka matere; roka, ki umiva malčka in podobno).

Tako otrok kot gledalec ne razumeta govora
Tej filozofiji sledi tudi odsotnost naracije. Karšna koli pripoved bi namreč na eni strani vsiljevala določeno interpretacijo, na drugi strani tako v ozadju slišimo le govor staršev, ki pa večini gledalcev najbrž ni razumljiv. S tem režiserju uspe dodatno povezati malčka z gledalcem, nobeden od njiju (v prvih mesecih) ne razume govora odraslih. Oba pa razumeta neverbalno komunikacijo, dotik in občutek ljubezni.

Mala enciklopedija razvojne psihologije
Otročički sledijo prvim 18 mesecem življenja, zaradi česar so mala enciklopedija razvojne psihologije. Če ste iz katerega koli razloga v rokah kdaj držali učbenik iz tega predmeta, boste v filmu prav gotovo še toliko bolj pozorni na različne faze razvoja (prvi socialni nasmeh, plazenje, čebljanje, hoja ...). Tisti, ki imate za seboj podobne prizore iz lastnega življenja, pa se boste lahko še toliko bolj iskreno zasmejali ob prisrčnih nerodnostih junakov.

Razvoj ne terja denarja, ampak ljubezen
Štiri zgodbe iz štirih delov sveta seveda nehote odpirajo tudi temo razvitosti sveta. Zahodna otroka tako že v prvih mesecih dobita vse najboljše možnosti za dosego optimalnega razvoja, vzhodna vrstnika pa živita v povsem drugem svetu, kjer si prostor delita z živalmi, bosa hodita po umazanih tleh, v usta med igro spravita marsikatero stvar, za katero smo na Zahodu prepričani, da bi naš otrok zaradi tega hudo zbolel. A univerzalni razvoj poskrbi, da vsi približno ob istem času shodijo, vsi se smejijo, vsi se igrajo in vsi koprnijo po toplem dotiku in ljubezni.

Ocena: +4, piše: Slavko Jerič

Otročički (Bebes)

Francija, 2010

Režija:
Thomas Balmes.
Scenarij: Thomas Balmes.
Igrajo: Bayar, Hattie, Mari in Ponijao

Žanr:
dokumentarni film.
Dolžina: 1 ura in 19 minut.
Premiera: svetovna - 7. 5. 2010, slovenska - 31. 3. 2011 (Kinodvor).

Proračun
: /
Prihodek: 9.495.199 ameriških dolarjev (na dan, 4. 4. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB