Vse se začne miroljubno, na vrhu hotelske strehe. Foto: EPA
Vse se začne miroljubno, na vrhu hotelske strehe. Foto: EPA
Prekrokana noč
Zjutraj pa ... brez zoba in z dojenčkom. Foto: EPA
Prekrokana noč
Sledi obisk Mika Tysona ... Foto: EPA
Prekrokana noč
... in policijske postaje. Foto: EPA

Poglejte le različne sezname oziroma lestvice najboljših filmov. Med njimi boste le redko našli komedijo. Vrh in večnost sta kot po pravilu rezervirana za drame oziroma "resne" filme. Sem pa tja sicer najdemo nekaj komedij, ki pa so sila specifične, oziroma se prelivajo z drugimi žanri kot recimo: Dr. Strangelove (politična satira), Stanovanje (romantična komedija), Forrest Gump (dramedija) ...

Prdenje in "šale" o seksu niso smešne
Poznam le malo "čistih" komedij, ob katerih bi se gledalec večino časa smejal. Smejal, ker gleda zabaven, prepričljiv in zares smešen film. Zdi se, da današnji scenaristi sploh ne vedo, kaj je res smešno in se prepogosto rešujejo z rešitvami na prvo žogo (šale o seksu, neprimerno vedenje v obliki prdenja, riganja ...). Med redke in sveže izjeme sodi Prekrokana noč.

Las Vegas, Las Vegas ...
Osnovni zaplet je sicer sila preprost in že večkrat viden. Doug (Justin Bartha) s prijateljema in bodočim svakom dva dneva pred poroko odpotuje v Las Vegas, kjer si namerava še zadnjič dati duška. Prijatelji v Caesars Palacu naročijo pregrešno drag apartma, nato jih vidimo le še na vrhu hotela, ko spijejo šilce jägermeistra.

Tiger, dojenček, kokoš in maček
Sledi ključen prijem v filmu Todda Phillipsa (režiser sicer sila povprečnih Road Tripa in Old School), saj se takoj preselimo v "dan potem". Tako se postavimo v kožo junakov, ki se od burne noči ničesar ne spomnijo. Že jutranji prizor v povsem razdejanem apartmaju je antologijski, ki bo še dolgo ostal v naši zavesti. Učitelj Phil (Bradley Cooper) ima na roki plastično zapestnico, ki namiguje, da je del noči preživel na urgenci, zobozdravnik Stu (Ed Helms) je brez zoba, Alan (Zach Galifianakis) je gol, v apartmaju pa so še tiger, kokoš in dojenček. In bistveno: manjka Doug, ki ga čez nekaj ur čaka poroka. Kaj za vraga se je zgodilo?

Prizori, ki jih ne boste hitro pozabili ...
Junaki počasi odkrivajo košček za koščkom in sestavljajo vse bolj bizarno zgodbo, v kateri je še kup nenavadnih, smešnih prizorov (goli kitajski mafijec v ukradenem policijskem avtomobilu, Mike Tyson, ki igra navidezne bombe ob "štikelcu" Phila Collinsa "In the Air Tonight" ...).

Zapomnite si priimek Galifianakis
Prekrokano noč od preostalih komedij (ob res lepem številu antologijskih prizorov) ločijo še zabavni dialogi in razvoj likov, ki niso enodimenzionalni. Za to je zadolžena trojica, ki je upodobila Dougove iskalce. Pri tem gre izpostaviti predvsem Zacha Galifianakisa, ki blesti in mestoma preostale povsem zasenči. Pri tem je tako prepričljiv, da mu povsem verjamemo, da v neumnosti, ki jih izreče, sam dejanjsko verjame ("Je tu res živel Cezar?" povsem resno vpraša hotelsko receptorko). Da niti ne omenjam, kako priročno "rokuje" z dojenčkom.

Bodo ponočevali tudi drugič?
Zaradi izjemnega uspeha (samo prvi teden je v ZDA prinesel prek 70 milijonov dolarjev prihodka) so ustvarjalci že napovedali, da naj bi čez dve leti četverica na velikih platnih spet "krokala". Moram priznati, da me je tega kar malo strah, a če bo nadaljevanje doseglo vsaj polovico kakovosti izvirnika, nas čaka še ena dobra komedija.

Ocena: -5, piše: Slavko Jerič
Prekrokana noč (The Hangover)

ZDA, 2009

Režija: Todd Phillips
Scenarij: Jon Lucas in Scott Moore
Igrajo: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham, Jeffrey Tambor ...

Žanr:
komedija
Dolžina: 1 ura 40 minut
Premiera: svetovna - 30. 5. 2009, slovenska - 11. 6. 2009

Proračun: 35.000.000 ameriških dolarjev
Dohodki: 71.974.102 ameriških dolarjev (na dan 13. 6. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB